Prvi zahtjev za odštetu zbog smrti od korone: Žena (84) zarazila se u bolnici?

Jasmina Grgurić
20. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Prvi zahtjev za odštetu zbog smrti od korone podnesen je u Hrvatskoj. Obitelj preminule 84-godišnjakinje od bolnice traži novčanu nagodbu, tvrdeći kako se ona zarazila upravo u toj zdravstvenoj ustanovi. Riječ je o nemalih 632.000 kuna!

Ilustracija: Rawpixel

U Hrvatskoj je podnesen prvi zahtjev za odštetu, točnije nagodbu s bolnicom zbog smrti 84-godišnjakinje od covida-19 za koju obitelj iz jednog malog mjesta s istoka Hrvatske smatra da se zarazila u toj zdravstvenoj ustanovi. Tražili su odštetu od 632.000 kuna i plaćene odvjetničke troškove, piše Jutarnji list.

Kada je došla u bolnicu imala je negativan nalaz

Ravnatelj KBC-a Zagreb, dr. Ante Ćorušić kaže kako je bolnica nagodbu odbila, jer nema dokaza da se žena zarazila u bolnici, ističući kako su poduzeli sve mjere zaštite od korone koje su u tom trenutku bile moguće. Obitelji preostaje da podigne sudsku tužbu.

bolnica
Bolnica odbila operirati umirovljenika: "Morate se ponovno testirati na koronu"

Baka je u bolnicu došla jer je pri padu slomila rebro. Testirana je i nalaz je bio negativan. Nekoliko dana kasnije, test je bio pozitivan pa je premještena u KB Dubrava gdje je 6. prosinca umrla. Grube nepažnje ili namjere zaražavanja, pretpostavka je, nije bilo pa je i odštetu dobiti teže.

Nije isključeno da takvih slučajeva neće biti još, s obzirom na veliku smrtnost u pandemiji. U cijeloj priči veliku ulogu igra cjepivo, jer dok ono nije bilo dostupno, bolnice su provodile jedine dostupne mjere zaštite i djelatnika i pacijenata. Sada imamo više od 80 posto cijepljenih liječnika, ali medicinskih sestara i tehničara tek pola. Cjepivo je dostupno, ali osobne odgovornosti nema pa su i šanse za tužbe sve veće.

Treba utvrditi je li poduzeto sve za zaštitu od zaraze

Inače, grešku neodgovornog radnika na kraju mora platiti bolnica, osim ako država ne odluči uvesti obavezno cijepljenje u zdravstvenom sustavu, što je pak problematično na svoj način, iako su brojne europske zemlje uvele tu praksu.

“Vrlo je važno kod odluke ima li pacijent pravo na odštetu ili ne utvrditi je li za zaštitu od zaraze poduzeto sve ono što je temeljeno na smjernicama struke”, objašnjava za Jutarnji list odvjetnica Ana Gruber.

Prvi zahtjev za odštetu zbog smrti od korone: Žena (84) zarazila se u bolnici?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap