Bolnica odbila operirati umirovljenika: “Morate se ponovno testirati na koronu”

Josip Mihaljević
14. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

74-godišnji škotski umirovljenik Roger Hay već tjednima ne može doći na red za operaciju koja bi mu mogla spasiti život, a sve zbog epidemije koronavirusa. Ne pomaže mu ni što je primio obje doze cjepiva, ni tri negativna testa, u bolnicu ga ne puštaju jer je na jednom testu imao pozitivan rezultat.

bolnica

Foto: Unsplash

Umirovljenik iz Škotske Roger Hay (74) već tjednima vodi “bitku” protiv bolnice, iste one bolnice u kojoj bi uskoro trebao imati operaciju koja će mu spasiti život, piše dailyrecord.co.uk. Krivac – epidemija koronavirusa, ili preciznije, mjere protiv širenja zaraze.

Prošloga tjedna trebao je operirati srce u NHS Golden Jubilee Hospital kod Glasgowa, ali su ga u bolnicu odbili primiti jer je pri ulazu detektiran kao pozitivan na SARS-CoV-2. Međutim, gospodin je tjednima ranije bio u izolaciji, primio je obje doze cjepiva, a u bolnici mu nisu dali šansu na još jedan test i poslali su ga kući.

Hay je uvjeren da se radi o lažnom pozitivnom nalazu. Nakon što su ga poslali kući,  testirao se tri puta u tri različite institucije – svi testovi bili su negativni. Javio je rezultate bolnici, a oni su mu rekli da se mora još jednom kod njih testirati.

“Testirao sam se četiri puta na Covid u sedam dana. Sada oni inzistiraju na još jednom testu prije operacije za koju još uvijek nemam datum. Moramo raditi sve iz početka, od  predoperacijske procjene stanja, nalaza krvi, skenova, sve. Stanje mi je sve gore i gore. Treba mi ova operacija poprilično očajno”, kazao je medijima.

Gospodinu Hayu pozlilo je u nedjelju pa je nakratko završio u drugoj bolnici zbog problema s disanjem. I tamo su ga testirali, bio je negativan.

“Kardiolog je htio da napravimo test samo da dokažemo Golden Jubilee bolnici da me nisu trebali poslati kući. Nemam ja još puno vremena da nastavim sa životom, želim obaviti ovu operaciju”, kazao je umirovljenik.

Inače, ima teži slučaj aortalne stenoze. Prema važećim pravilima u Škotskoj, svi se pacijenti prije ulaska u bolnicu moraju testirati. Umirovljenik kaže da bolnica ne želi priznati da imaju lažne pozitivne nalaze u svojim testovima. A slučaj su komentirali iz bolnice:

“Oprema koju koristimo u NHS Golden Jubilee i u drugim laboratorijima koriste PCR tehniku koja precizno može potvrditi prisutnost virusa. Oprema je u redu i svaki nalaz se kontrolira. Bilo koju odluku o nastavku operacije donosimo s ciljem zaštite pacijenta, oni su nam prvi prioritet i oko toga se konzultiramo s medicinskim timom.

U kontaktu smo s pacijentom i možemo potvrditi da je dobio novi datum za operaciju ovoga mjeseca”, poručio je glasnogovornik bolnice.

 

 

Bolnica odbila operirati umirovljenika: “Morate se ponovno testirati na koronu”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap