Prve žrtve drugog stupa: Kažnjena s tisuću kuna manjom mirovinom jer je 1962. godište

Jasmina Grgurić Zanze
8. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Umirovljena plesačica ansambla Lado, Jasenka Blažon među prvih je 17 žrtava drugog mirovinskog stupa. Samo zbog toga što je 1962. godište, njezina mirovina je tisuću kuna manja nego starijim kolegama, iako su u nju otišli pod posve jednakim uvjetima.

Jasenka Blažon kažnjena s manjom mirovinom Snimak zaslona: RTL Danas

Hrvatska je dobila prve žrtve stare mirovinske reforme i drugog mirovinskog stupa – 17 radnika koji su zbog beneficiranog radnog staža stekli puna prava za odlazak u mirovinu. No, ona je čak tisuću kuna manja nego kod njihovih kolega s istim uvjetima, i to samo zato što su godinu dana stariji. Naime, kao osiguranici prvog stupa zbog dodatka od 27 posto, koji istovremeno nije osiguran i mirovincima iz oba mirovinska stupa, oni su ostvarili veće mirovine. Prijelomna dobna granica obuhvaća rođene 1962. godine na kojima se ovaj apsurd upravo prelama.

Krivo joj izračunali mirovinu

Jedna od 17 obespravljenih je i Jasenka Blažon koja je uvjete za punu mirovinu stekla plešući 32 godine u ansamblu Lado. Kada je saznala da za odlazak u punu starosnu mirovinu s obzirom na beneficiju ima prva pravo, ali ne i obavezu, prošle godine posljednji se put s dvojicom svojih kolega naklonila pred publikom. Za RTL Danas rekla je kako je od Zavoda za mirovinsko osiguranje tražila, i pri tome platila, izračun buduće mirovine. Prema njihovim podacima, dobila bi istu mirovinu kao i godinu dana starija kolegica, ali vrlo brzo uspostavilo se da to nikako nije točno.

Kada je došla u Regos, upalila joj se crvena lampica koja joj je potpuno okrenula tijek događaja. Tada su joj rekli da nema pravo na prebacivanje sredstava zato što je 1962. godište. Nepravda je to nanesena prvoj generaciji koja je započela s uplatama u drugi mirovinski stup. Takvu diskriminaciju gospođa Jasenka Blažon s još 16 drugih umirovljenika plaća s čak tisuću kuna manje na računu.

Čeka rješenje kako bi uložila žalbu

Ministar Marko Pavić istovremeno je u već nekoliko navrata ponovio kako bojazni nema, jer će to pitanje biti riješeno kroz nadolazeću mirovinsku reformu, ali tek od 1. siječnja 2019. godine, do kada će ovih 17 sudbina biti kažnjeno. A od tada, problem bi trebao biti riješen ne samo za 1962. godište, nego na stotine tisuće onih koji će u mirovinu iz drugog stupa – tek otići.

No, friško umirovljena Jasenka Blažon ništa ne prepušta slučaju i obećanjima, već čeka rješenje kako bi uložila žalbu. Birokratsku borbu vodi već mjesecima, a tijekom tog vremena naslušala se svačega.

“Čula sam da smo mi koji smo 1962. godište prvi mačići i pokusni kunići. Osjećam se poniženo i uvrijeđeno, kao što bi Dostojevski rekao, jer sam 32 godine više nego odano i s ljubavlju radila jedan posao koji sam silno voljela” – rekla je za RTL Danas.

Da joj nisu pogrešno izračunali mirovinu sigurno bi i dalje radila, no nazad više ne može. Do Nove godine mora živjeti s tisuću kuna manje od ostalih koji su mirovinu stekli pod identičnim uvjetima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap