Prošireno krim istraživanje nad prevarantima: Optuženo još osoba, a broj prevarenih umirovljenika se isto povećao

Ana Kanazir
19. svibnja 2023.
Novosti
A- A+

U studenome 2022. godine je uhićeno 15 osoba i podneseno je posebno izvješće protiv 17 osoba zbog sumnje da su varali starije ljude na području Zagreba. Predstavljali su se kao bankari i policajci i djelovali su zajedno. Sada je potvrđena sumnja da su u sve bila uključena još četiri muškarca, ali i da su napravili štetu na najmanje 20 osoba. Ovo je još jedan dokaz koliko su prevare umirovljenika česte.

Policajac s lisicama oko remena fotografiran s leđa

Policija | Foto: Pixabay

Policijac s leđa
Proširena istraga protiv 17 prevaranata koji su prošle godine varali umirovljenike

Kao što smo već pisali ovdje, prevaranti su umirovljenicima ukrali ukupno 368.850,72 eura, a predstavljali su se kao bankari i policajci. U veljači je istraga proširena na 17 okrivljenika, a sada je potvrđeno da su uključena još četiri muškaraca u prevare umirovljenika.

Od početka su ovim prevarantima žrtve bili imućni umirovljenici. U nešto više od mjesec dana od početka ‘akcije’ je počinjeno najmanje 27 prijevara i ukradeno je 172.520 eura. Kriminalnu skupinu su tada predvodili Romano Beganović i Kristijan Šajn koji su znali što rade jer su svaki dan mijenjali mobitele, koristili brojeve na bonove i bili su tajnoviti u komunikaciji. u veljači je istraga proširena na ukupno 17 prevaranata, a sada je optuženo još muškaraca.

U nastavku kriminalističkog istraživanja potvrđena je sumnja da su još četiri muškarca starosti 23, 26, 32 i 50 godina bila povezana s ranije osumnjičenim osobama. Sumnja se da su s ciljem dovođenja u zabludu telefonom pozivali oštećene, lažno se predstavljali kao policijski službenici, a potom ih dovodili u zabludu govoreći im da je novac koji posjeduju krivotvoren te su na takav prijevaran način počinili još najmanje 18 kaznenih djela prijevara. Također su im neistinito predočavali da će policijski službenik ujedno osigurati njihov zlatni nakit, navodi se na stranicama Policijske uprave zagrebačke.

Protupravna korist koju su osumnjičenici pribavili na štetu najmanje 20 osoba iznosi ukupno 368.850,72 eura. Policijski su službenici Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeli kaznenu prijavu te su četvoricu osumnjičenika predali pritvorskom nadzorniku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap