Promjena fonda i kategorije fonda je od sada moguće i putem aplikacije na mobitelu

Ana Kanazir
19. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Promjena fonda i kategorije fonda utječe i na stanje osobnog računa. Dok obvezni mirovinski fond (OMF) možete promijeniti svakih 15 dana, kategoriju fonda možete promijeniti jednom godišnje i to u mjesecu vašeg rođenja. Ove promjene se rade putem e-građanina ili u bilo kojoj poslovnici FINA-e na posebnim šalterima. Ipak, novost je da će se sada promjene moći napraviti i putem mobilne aplikacije Mobile.ID.

mirovinski fondovi

Ulaganje u fondove | Foto: Pixabay

Kako bi građani mogli što lakše prijaviti ili promijeniti fond i kategorije fonda ili pak koristiti druge usluge u sustavu e-Građanina kao što su izbor mirovine ili odabir MOD-a, sada je to moguće i putem mobilne aplikacije Mobile ID.

Hanfa: Mirovinski fondovi nadoknadili su sve lanjske gubitke

Sve će biti puno lakše

Iz REGOS-a su obavijestili kako postoji mobilna aplikacija koja olakšava prijavu i promjenu fondova. Tako će se sada fondovi moći mijenjati, osim u sustavu e-Građani, u bilo kojoj poslovnici FINA-e na šalteru na kojem se obavljaju poslovi REGOS-a ili na šalteru Mirovinskih informativnih centara u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, i na mobitelu.

– Mobilna aplikacija Mobile.ID je digitalna vjerodajnica najviše razine autentifikacije kojom svaka osoba koja je aktivirala svoju e-Osobnu iskaznicu stječe mobilni identitet i mogućnost pristupanja sustavu e-Građani i svim dostupnim e-uslugama putem mobilnih uređaja najvišom razinom sigurnosti, ističe REGOS-a.

Dodaju kako je nakon uspješne aktivacije e-OI (aktiviran identifikacijski i potpisni certifikat) potrebno zatražiti mobilni identitet za korištenje digitalnih usluga putem pokretnih uređaja putem ove poveznice. Ovo omogućava korištenje elektroničke usluge REGOS-a dostupne su i uz korištenje mobilnog uređaja, bez korištenja čitača e-OI, čime su ove usluge podignute na najviši stupanj dostupnosti i sigurnosti. Treba napomenuti i kako se obvezni mirovinski fond (OMF) može promijeniti svakih 15 dana, a kategorija fonda jednom godišnje i to u mjesecu rođenja.

Stanje u fondovima

Kao što smo pisali ovdje, Mirovinski fondovi imali su dobre prinose u prvih devet mjeseci u odnosu na 2022. godinu, kada su bilježili negativne prinose. Tim pozitivnim prinosima nadoknadili su sve lanjske gubitke. Najbolji rast ima kategorija A u kojoj za mirovinu u obaveznom drugom stupu štedi manjih broj građana, njih svega 13,2 posto. Ipak, očekuje se da će se jednako dogoditi i s B kategorijom u kojoj se nalaze doprinosi 82,4 posto zaposlenih.

Neto imovina OMF-ova na kraju rujna 2023. iznosila je 19,4 milijardi eura, od čega 367 milijuna eura za kategoriju A, 17,2 milijardi eura za kategoriju B te 1,7 milijardi eura za kategoriju C. Promatrajući od početka godine, prinos u prvih devet mjeseci za kategoriju A iznosio je 10,5%, za kategoriju B 6,5% i za kategoriju C 1,1%.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap