Projektom Zaželi pomagat će se slijepim i slabovidnim osobama na području Splita

Ana Kanazir
26. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Projekt Zaželi je namijenjen ranjivim skupinama građana kojima je potrebna pomoć, a najčešće su to stariji građani koji žive sami ili pak osobe s invaliditetom. Međutim, u sklopu projekta 3P koji zapravo znači Pratiteljice, prijateljice, pomoćnice pružat će se pomoć za 90 slijepih i slabovidnih osoba koje će dobiti pomoć u kući na području Splita, Solina, Kaštela, Komiže i Visa. Ovaj projekt će trajati 33 mjeseca i preko njega će se zaposliti 15 žena.

Stariji muškarac istovremeno drži kišobran i koristi štap za slijepe i slabovidne osobe

Štap za slijepe i slabovidne osobe | Foto: Pexels / Mart Production

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u četvrtoj je fazi programa Zaželi potpisalo čak 479 ugovora, o čemu smo pisali ovdje. Zaželi inače pruža pomoć osobama starijim od 65 godina i osobama s invaliditetom, a upravo će se projektom 3P pružati pomoć slijepim i slabovidnim osobama na širem području Splita.

Projekt Zaželi provodi i Caritas Sisačke biskupije Foto: Caritas
Za program 'Zaželi' prijave diljem Hrvatske: Donosimo popis svih 479 projekata

Projekt Zaželi služi onima najranjivijima u društvu, dok pomoć u kući obavljaju gerontodomaćice. Osim za starije osobe, ovaj je projekt rezerviran i za osobe s invaliditetom pa će se tako program 3P, odnosno Pratiteljice, prijateljice, pomoćnice provoditi za 90 slijepih i slabovidnih osoba koje će dobiti pomoć u kući na području Splita, Solina, Kaštela, Komiže i Visa. Ovo je zapravo treća faza projekta koja će trajati 33 mjeseca i preko nje će se zaposliti 15 žena.

– Glavna mu je namjena da bi se našim starijim sugrađanima ili osobama s invaliditetom pomoglo pri obavljanju pripreme ručka, čišćenja po kući, da odu s njima prošetati. Širok je taj broj poslova koje one obavljaju, govori Ivan Tokić, predsjednik Županijske udruge slijepih Split za vijesti.hrt.hr.

Ovim projektom su zadovoljne i gerontodomaćice, ali i korisnici kojima ovakva pomoć puno znači. Kako je otkrio korisnik Drago, njemu gerontodomaćica pomaže u čišćenju doma, a nekada znaju i otići u kazalište.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap