Priprema se Zakon o povlasticama u prometu: Osobe s invaliditetom dobit će posebne iskaznice

Milan Dalmacija
1. travnja 2023.
Novosti
A- A+

U tijeku je procjena učinaka prijedloga novog Zakona o povlasticama u prometu. Tim bi se zakonom olakšalo i objedinilo korištenje povlastica za osobe s invaliditetom. Predviđeno je i izdavanje nacionalne i europske iskaznice te parkirne karte. Za to su već potpisani prvi ugovori, a dostupno je i dva milijuna eura.

Foto: Pixabay

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pustilo je u javno savjetovanje obrazac procjene učinka za prijedlog novog Zakona o povlasticama u prometu. To je prvi korak u donošenju prvog propisa koji bi vrijedio sveobuhvatno za sve osobe s invaliditetom u Hrvatskoj, od učenika i studenata, umirovljenika pa do vojnih i civilnih invalida rata.

Cilj zakona je objediniti sve povlastice u prometu za osobe s invaliditetom. Kako bi se to postiglo, u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti već je osigurano oko dva milijuna eura te je s AKD-om potpisan ugovor za uspostavu informatičkog sustava za izradu nacionalne i europske iskaznice te parkirališne karte za osobe s invaliditetom, piše Poslovni dnevnik.

Osoba u invalidskim kolicima drži ruku na kotaču
Poskupljuju pomagala na osnovnoj listi HZZO-a, od kondoma do invalidskih kolica

Iskaznice će osobama s invaliditetom služiti za ostvarivanje prava u turizmu, kulturi, sportu, odnosno svemu iz područja mobilnosti unutar Europske unije. Konkretno, to uključuje prava na nižu cijenu cestarine, povlašteni prijevoz u pomorskom prometu, olakšice pri registraciji automobila…

– Državne institucije na ovaj način će imati podatke u realnom vremenu što će olakšati vođenje evidencija, izvještavanje prema Europskoj komisiji, smanjit će administraciju i dokumentaciju koja je prisutna u postojećem sustavu i također će omogućiti donošenje strateških odluka na poljima koja su ključna za osobe s invaliditetom, stoji u obrascu prethodne procjene.

Osobama s invaliditetom bi, pak, trebalo biti znatno olakšano i pojednostavljeno korištenje spomenutih prava i povećana dostupnost interoperabilnih digitalnih usluga, a provest će se i dio europske strategije “Unija ravnopravnosti: Strategija o pravima osoba s invaliditetom za razdoblje 2021.–2030.”. Zakon bi trebao biti donesen do kraja godine.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap