Prijevremena mirovina: Ovo su uvjeti u 2022.!

Jasmina Grgurić
4. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Dok uvjeti za odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu muškarcima ostaju nepromijenjeni, oni se svake godine mijenjaju za žene koje u nju odlaze sve kasnije. U prijelaznom periodu životna dob i radni staž povećavaju se za po tri mjeseca svake godine i tako sve do 2030. kada će uvjeti za oba spola biti izjednačeni, što znači da će žene raditi sve dulje.

Ilustracija: Rawpixel

Žene u prijevremenu mirovinu svake godine odlaze sve kasnije. Naime, u prijelaznom periodu do 2030. godine, kada će im se uvjeti izjednačiti s muškarcima, životna dob i godine staža povećavaju se za po tri mjeseca. Primjerice, u 2020. žene su prve uvjete za mirovinu stjecale sa 57 i pol godina života i 32 i pol godine staža. Prošle godine oba uvjeta uvećana su za po tri mjeseca.

Prvi uvjeti za žene: 58 godina života i 33 godine staža

U 2022. godini uvjete za prijevremenu mirovinu žene imaju kada navrše 58 godina života i 33 godine staža. Uvjet muškarcima je 60 godina života i 35 godina staža, što znači da žene imaju jednaku pogodnost dvije godine ranije. No, ta će se razlika do 1. siječnja 2030. godine sve više smanjivati, jer u svakoj narednoj godini uvjeti dalje rastu za po tri mjeseca, sve dok se ne izjednače.

Važno je naglasiti da je riječ o prvim uvjetima za prijevremenu mirovinu. U nju možemo otići i godinu, dvije, tri ili više kasnije, jer je razlika u odnosu na prve uvjete za starosnu mirovinu pet godina. Što kasnije odemo u prijevremenu mirovinu, ona će nam biti veća. Razlog nije samo taj što ćemo imati koju godinu staža više, nego što će nam penalizacija biti manja.

Naime, prijevremena se mirovina umanjuje za 0,2 posto po svakom mjesecu ranijeg umirovljenja u odnosu na uvjete za starosnu mirovinu, dakle za najviše 12 posto za svih pet godina ranijeg odlaska s prvim uvjetima.

Puno povoljnija opcija za dugogodišnje osiguranike

Na primjer, ako žena u prijevremenu mirovinu ode sa 58 godina, njezina će mirovina biti 12 posto manja, a ako to učini primjerice sa 61 godinu, penalizacija će iznositi 4,8 posto.

Valja voditi računa i o uvjetima za starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika, prema kojem ranije možemo u “punu” starosnu mirovinu. To pravo ima osiguranik kada navrši 60 godina života i 41 godinu staža. Ova opcija je daleko povoljnija od prijevremene mirovine za one koji nemaju dovoljne godine života, ali imaju puno staža, jer se takva mirovina ne umanjuje.

Prijevremena mirovina: Ovo su uvjeti u 2022.!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap