Prijevare na internetu i kućnom pragu: Policija umirovljenicima predstavila kampanju ‘Web heroj’

Jasmina Grgurić Zanze
22. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Starije osobe gotovo su svakodnevne žrtve internetskih prijevara, ali i prijevara na kućnom pragu. Sisačko-moslavačka policija održala je za umirovljenike u Petrinji edukativno predavanje upravo o ovoj temi, uz savjete kako se zaštititi. Predstavljena je kampanja ‘Web heroj’ pod sloganom ‘Ulovi lika s weba koji tvoje eure vreba’.

Policija umirovljenicima održala predavanje o prijevarama | Foto: MUP

Policija umirovljenicima održala predavanje o prijevarama | Foto: MUP

Sisačko-moslavačka policija održala je petrinjskim umirovljenicima edukativno predavanje o prijevarama na internetu i kućnom pragu. U suradnji s Udrugom GRAK u prostorijama Centra novog života u Petrinji, policijski službenik za prevenciju predstavio je preventivnu kampanju ‘Web heroj’ pod sloganom ‘Ulovi lika s weba koji tvoje eure vreba’. Riječ je o projektu MUP-a o kojem više možete pročitati ovdje.

Umirovljenici su informirani kako policijska praksa skoro svakodnevno bilježi internetske prijevare u kojima su žrtve kaznih dijela upravo starije osobe. Razlozi takvih prijevara najčešće su njihova odmakla životna dob, samostalno stanovanje, kao i neupućenost i nepažnja.

Prevarant(ica) koristi laptop u svrhu otuđivanja osobnih podataka i novca s bankovnog računa.
Kako se zaštititi od prevara na internetu: 'Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba'

– Upozoreni su da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje ne mogu provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju nerealnim ponudama. Pozvani su na oprez u slučajevima kada im nepoznate osobe, prevaranti, dolaze na kućni prag nudeći razne usluge i pogodnosti te se pritom nerijetko lažno predstavljaju kao policijski službenici, djelatnici HEP-a, HRT-a, odnosno djelatnici raznih inspekcijskih službi i slično, kažu iz Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i tako postaju žrtve prijevara. Cilj ovog predavanja bio je savjetima i preporukama educirati umirovljenike kako se ponašati u takvim situacijama i na koji način se zaštiti, uz poruku da odmah izvijeste policiju na broj 192.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap