Prevaranti sve maštovitiji u metodama da vam uzmu novac. Ne nasjedajte!

Jasmina Grgurić Zanze
26. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Pismo koje vam stiže na adresu sa sadržajem da ste dužni novac, nova je metoda prevaranata u namjeri da se dokopaju vaših sredstava. U strahu od duga, mnogi uplaćuju tražene iznose, a da pritom ne provjere o čemu se zapravo radi.

Obavijest o lažnom dugovanju može stići pismom ili e-mailom Ilustracija: Rawpixel

Lažne nagrade igre, elektronička pošta u kojoj vas netko traži uplatu kako biste ostvarili nasljedstvo od tetke iz Amerike, a sada i pisma s dugovanjem. Sve su to metode prevaranata koji pošto-poto nastoje doći do vašeg novca. Nažalost, mnogi nasjedaju na takve prevare, bilo zbog naivnosti i želje za brzom zaradom, bilo zbog straha od dugovanja i sankcija.

Lažni bankar pokrao četvero starijih u tri dana! Umirovljenica ostala bez stotina tisuća kuna

Najnovija metoda prijevare putem lažnih pisama s dugovanjem zaživjela je u Njemačkoj, a pitanje je vremena kada bi se mogla pojaviti i kod nas, stoga budite na oprezu. Naime, u lažnim pismima o naplati dugova navodi se kako je osoba dužna nešto manje od 300 eura.

Pisma koja potrošači dobivaju na razne načine, često se odnose na potraživanja od lutrije ili nagradne igre. Traženi iznosi su nešto manje od 300 eura po pismu, a potrošači bi novac trebali uplatiti na račun u inozemstvu, piše Fenix magazin. Pošiljatelji su tvrtke poput “Bundesinkasso” sa sjedištem u Berlinu, Dr. Beck Rechtsanwälte i bilježnik ili sjedište za naplatu dugova u Frankfurtu ili Kölnu ili Hamburgu.

“Mnogi od pogođenih trenutno nas kontaktiraju i traže savjet”, rekao je u utorak glasnogovornik Savezne udruge njemačkih tvrtki za naplatu dugova (BDIU).

Pismo može stići poštom ili e-mailom, a iz Udruge primateljima savjetuju da ih prijave policiji. Potrošači ne bi trebali ništa uplaćivati dok ne provjere stvarno stanje, ma koliko bili zastrašeni sankcijama. Isto tako, ne bi trebali otkrivati svoje osobe bankovne i ostale podatke.

Prevaranti sve maštovitiji u metodama da vam uzmu novac. Ne nasjedajte!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap