Preminuo tvorac ‘Domaćice’ i ‘Plazme’: “Nisam ih zaštitio, smatrao sam da pripadaju narodu”

Josip Mihaljević
1. veljače 2022.
Novosti
A- A+

U 88. godini života preminuo je Petar Tutavac, tvorac kultnih keksa ‘Domaćica’ i jedan od autora recepture još jednog proslavljenog keksa ‘Plazma’. Tutavac je bio prvi majstor keksar u Jugoslaviji, ali svoje proizvode nije zaštitio jer je smatrao da pripadaju narodu.

petar tutavac domacica

Foto: Petar Tutavac | Youtube screenshot

U 88. godini života napustio nas je proslavljeni keksar Petar Tutavac, tvorac kultne ‘Domaćice’ i jedan od autora ‘Plazma’ keksa, piše Jutarnji list. Rođen je 1934. godine nedaleko od Opuzena i na početku radne karijere radio je kao pletar. Tvornica “Kraš” raspisala je 1949. godine natječaj za keksara u Zagrebu, a Tutavac se javio preko sindikata i postao prvi školovani keksar u tadašnjoj Jugoslaviji. Odradio je vojni rok nakon čega se zaposlio u “Krašu”, piše Slobodna Dalmacija.

Kako je prošle godine ispričao za Slobodnu Dalmaciju, kultni keks ‘Domaćica’ bio je njegov diplomski rad. Tutavac se u Krašu nije zadržao dugo vremena, a kako je konditorska industrija hvatala veći zamah zaposlio se u čapljinskoj “Lasti”. Oni su tada proizvodili kruh, oblatne i medene pogače i imali su 27 zaposlenika.

Tutavac je kao tehnički direktor uveo štrudel od smokava:

“Znate, na tom području ima puno smokava i bila je prava šteta to ne iskoristiti”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju prošle godine.

Kruna karijere – Plazma keks

Nakon Čapljine odlazi u tvornicu “Toma Kostić” u Leskovcu gdje je napravio prve grisine u Jugoslaviji. Kao iskusni konditor, u Požarevcu je osnovao vlastitu tvrtku “Bambi” u kojoj je proizveo krunu svoju karijere i najprodavaniji keks proizvod u Jugoslaviji – Plazu.

Možete li pogoditi za koji popularni proizvod Kraša je ova reklama iz 80-ih?

“Razmišljao sam o novom proizvodu koji bi bio nešto sasvim novo u pogledu sastojaka i veće nutritivne vrijednosti. Ideju sam upotpunio saznanjima iz američke stručne literature, a usavršavanjem i izmjenama u recepturi talijanskog keksa “Plasmon” došao sam do originalnog proizvoda s dodacima vitamina, minerala i kombinacijom bjelančevina životinjskog i biljnog podrijetla. Tako je nastala “Plazma”, na kojoj su odrastale generacije”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju.

Proizvode nije patentirao: “To su bila neka druga vremena…”

Niti jedan svoj proizvod nije zaštitio patentom:

krađa
Ovih 6 proizvoda se najčešće krade po hrvatskim supermarketima

“To su bila neka druga vremena, kada se znanje nije skrivalo nego se dijelilo. Sve što sam radio, sve moje recepture i proizvodi, rađeni su pod imenom “Bambi tehnologije”. Uvijek sam smatrao da sve to pripada narodu, da se tako jača društvena snaga i ugled naše zemlje na domaćem i svjetskom tržištu. Bila su to vremena kada su važila neka druga pravila i odnosi među ljudima. Ma, meni je dobro i ovako, ja sam sretan čovjek”, zaključio je Tutavac prošle godine za Slobodnu Dalmaciju

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap