Preminuo Stjepan Lamza, jedan od najboljih igrača Dinama u povijesti kluba

Josip Mihaljević
13. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

U 82. godini života preminuo je Stjepan ‘Štef’ Lamza, jedan od najboljih nogometaša u povijesti Dinama. Bio je jedan od glavnih igrača slavne generacije iz 1967. godine kada je Dinamo osvojio Kup velesajamskih gradova.

stjepan lamza

Foto: Stjepan Lamza | Youtube screenshot

Jedan od najboljih igrača Dinama u povijesti Stjepan Lamza preminuo je jučer  nakon duge i teške bolesti u 82. godini života, javljaju iz kluba. Lamza je bio jedan od glavnih igrača iz slavne Dinamove generacije iz 1967. godine koja je osvojila Kup velesajamskih gradova. Otišao je nakon godinu dana nakon što su ga napustili suigrači iz tog pohoda, Slaven Zambata i Krasnodar Rora.

Lamza je u Dinamu proveo sedam godina nogometne karijere, igrao je na poziciji desetke i dobio je nadimak “desetka za deset”. Lamza je u pohodu na Kup velesajamskih gradova briljirao, ali nije igrao u finalnoj utakmici. Nakon što su pobijedili Eintracht u polufinalu, nakon slavljeničke noći je greškom zaključan u hotelskoj sobi. Pokušao je izaći tako što bi preskočio s prozora na prozor, ali je pao s pet metara visine i teško se ozlijedio.

U bolnici je zbog te ozljede bio čak devet mjeseci, vratio se treninzima ali više nikada nije zaigrao u službenoj utakmici zagrebačkog kluba. Nakon nogometne karijere imao je mirovinu od oko 1.900 kuna, ali mu je klub odlučio isplatiti doživotnu mirovinu od dodatnih 5.000 kuna, kazao je Lamza u jednom od intervjua. Radio je kao klupski trener.

“Djede, ti si bio Dinamo”

Nakon tužne vijesti o smrti klupske legende, unuka Sonja je poslala dirljivu poruku, piše Index.hr.

“Tvoje ime postalo je sinonim nogometa, ti si postao ono što se ne zaboravlja. Oni koji te ne poznaju, ne znaju tvoje bitke, tvoje lomove i vriskove, nemirne duhove koje si imao, no ja znam i zato znaj da ću nastaviti ondje gdje si ti stao s loptom. Netko mora pisati o istini, pravoj ljubavi i vraškoj hrabrosti”, napisala je unuka o Štefu.

“Ti si ostvario san, postao si slava Dinama, duša koja će vječno igrati u drugim dimenzijama tja isti nogomet za koji je živjela (…)

Toliki fanovi, tolike generacije si ispratio, naučio mlade igrati pravilno i pošteno, to se ne zaboravlja. Svaki čovjek koji je znao za Dinamo, automatski je znao za tebe, ti si bio Dinamo”, napisala je unuka.

Cijelo oproštajno pismo Lamzine unuke Sonje možete pročitati OVDJE.

Preminuo Stjepan Lamza,  jedan od najboljih igrača Dinama u povijesti kluba
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap