Preminuo Silvio Berlusconi: Dugovječni i kontroverzni talijanski političar umro je u 87. godini

Milan Dalmacija
12. lipnja 2023.
Novosti
A- A+

Bivši talijanski premijer, kontroverzni političar, poduzetnik i milijarder Silvio Berlusconi, preminuo je u ponedjeljak u Milanu u 87. godini. Neko vrijeme se borio s leukemijom. Ostat će upamćen kao jedan od najdugotrajnijih i najkontroverznijih talijanskih političara.

Silvio Berlusconi | Foto: Screenshot: YouTube/La Vanguardia

Bivši talijanski premijer, kontroverzni poduzetnik i medijski mogul, Silvio Berlusconi, preminuo je u 87. godini. Izvori bliski obitelji potvrdili su agenciji ANSA da je preminuo u bolnici San Raffaele u Milanu, u koju je primljen u petak zbog kontrole, s obzirom na to da je bolovao od leukemije.

Dugovječni političar

Silvio Berlusconi rođen je 1936. godine u Milanu u obitelji srednje klase. Nakon što je diplomirao pravo, radio je razne poslove, a ubrzo se ubacio u građevinski sektor, a potom i u medije. Poznat je kao vlasnik Mediaseta, medijskog konglomerata za kojeg su mnogi sumnjali da je monopolistički. Također bio je dugo vremena vlasnik nogometnog kluba AC Milan, koji je u njegovom razdoblju bio jedan od najjačih europskih klubova.

Ipak, puno je poznatiji kao političar. Bio je premijer u tri mandata s prekidima. U političkom vrhu Italije bio je od 1994. pa praktički sve do danas. Na premijerskoj pozicije je bio od 1994. do 1995., zatim od 2001. do 2006. te od 2008. do 2011. godine. U dva navrata bio je i član Europskog parlamenta, od 1999. do 2001. te od 2019. do 2023. Nakon rujanskih izbora, u koaliciji sa strankom premijerke Giorgije Meloni, ugrabio je mjesto u Senatu.

Imao je desetke skandala

Berlusconi je bio dugogodišnji čelnik desničarske stranke Forza Italia. Iza sebe je imao i desetke skandala. Navodno je podmićivao zastupnike drugih stranaka kako bi stvorio koaliciju kojom bi ostao na vlasti. Osuđen je zbog utaje 7,3 milijuna eura poreza kojeg je izbjegao ilegalnom prodajom i distribucijom filmova dok je bio vlasnik Mediaseta. Povezivalo ga se s mafijom, optuživalo za podvođenje maloljetnica, “bunga-bunga” tulume, izbjegavanje poreza, podmićivanje…

Ranije ove godine bio je hospitaliziran zbog upale pluća, najvjerojatnije izazvane leukemijom. Dugo se raspravljalo u talijsnkoj javnosti o njegovu zdravstvenu stanju. Forbes njegovu imovinu procjenjuje na 6,4 milijarde eura. Iza Silvija Berlusconija ostao je brat Paolo te petero djece; Marina, Pier Silvio, Barbara, Eleonora i Luigi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap