Preminuo jedan od osnivača HDZ-a Branimir Pasecky: Za svoj rad dobio je najviša odličja

Milan Dalmacija
2. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

U 92. godini života preminuo je jedan od osnivača HDZ-a, bivši župan Zagrebačke županije i dugogodišnji saborski zastupnik, Branimir Pasecky. Bio je i dugogodišnji gradonačelnik Jastrebarskog te vođa obrane na Kupi. Zaslužan je za mirno povlačenje JNA iz Jastrebarskog, a za svoj rad je dobio najveća državna odličja i nagrade.

Ilustracija: Pixabay

U 92. godini života preminuo je jedan od osnivača HDZ-a, bivši župan Zagrebačke županije i dugogodišnji saborski zastupnik, Branimir Pasecky.

Tečaj €/kn: 7,53450

Rođen je 26. siječnja 1931. u Smederevu, a po zanimanju je bio upravni pravnik. U Jastrebarskom, gdje je živio od mladosti, pamte ga kao vrhunskog nogometaša, ali i velikog domoljuba. Sedam godina je bio predsjednik općine, odnosno gradonačelnik Jastrebarskog, piše Ogranak Matice Hrvatske u Jastrebarskom.

U vrijeme Domovinskog rata vodio je Zbor narodne garde te obrambene linije na Kupi. Vodio je i pregovore sa zapovjednikom garnizona JNA u Jastrebarskom, koji su rezultirali mirnim povlačenjem vojske 13. studenog, koji se inače slavi kao Dan grada.

Pasecky je bio jedan od osnivača HDZ-a te dugogodišnji predsjednik Županijskog i Gradskog odbora. Od 1997. do 2001. bio je i župan Zagrebačke županije. Sudjelovao je u radu najviših tijela stranke, a bio je i saborski zastupnik u tri mandata.

Za svoj rad dobio je brojna odličja i priznanja: Red Ante Starčevića, Red Hrvatskog trolista, Red Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića, Spomenicu domovinskog rata 90.-92., Povelju Zagrebačke županije za životno djelo, Nagradu grada Jastrebarskog 1998. godine… Posljednji ispraćaj bit će u srijedu u 15 sati na Gradskom groblju u Jastrebarskom.

Preminuo jedan od osnivača HDZ-a Branimir Pasecky: Za svoj rad dobio je najviša odličja
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap