Preminuo je Viktor Žmegač (94), poznati akademik i dobitnik Državne nagrade za životno djelo

Matej Markovinović
20. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

U 94-oj godini života, preminuo je akademik Viktor Žmegač, sveučilišni profesor, germanist, povjesničar književnosti, muzikolog i dugogodišnji suradnik Matice hrvatske. Bio je i dobitnik brojnih hrvatskih i inozemnih nagrada, među kojima se posebno ističe Državna nagrada za životno djelo 2000. godine.

Screenshot: YouTube

U Zagrebu 20. srpnja 2022. godine, preminuo je 94-godišnji akademik Viktor Žmegač, sveučilišni profesor, germanist, povjesničar književnosti, muzikolog i dugogodišnji suradnik Matice hrvatske. Bio je dobitnik brojnih hrvatskih i inozemnih nagrada, među kojima se posebno ističe Državna nagrada za životno djelo koje je dobio 2000. godine

Žmegač je rođen 21. ožujka 1929. godine u Slatini. Studij germanistike i jugoslavistike završio je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dok je germanistiku i muzikologiju studirao u Göttingenu, gradu u Njemačkoj. Doktorat znanosti dobio je 1959. s temom Glazba u djelu Thomasa Manna, a književnost i glazba bili su mu središte njegovog profesionalnog djelovanja te života.

Penzići se prisjetili školskih dana: Klečali smo u kutu i dobivali packe, ali nema ljepšeg doba!

Do svog je umirovljenja radio kao profesor njemačke književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a povremeno je gostovao i na sveučilištima u Njemačkoj i Austriji. Od 1992. godine bio je dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, od 1998. autor Matice hrvatske, a 2002. postao je professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, dok je od 2012. godine redoviti član u Razredu za književnost.

Međunarodni je ugled stekao kao germanist, pišući na hrvatskom i njemačkom jeziku. Napisao je brojne naslove, među kojima se izdvajaju “Kunst und Wirklichkeit”, “Književno stvaralaštvo i povijest društva”, “Geschichte der deutschen Literatur vom 18. Jahrhundert bis zur Gegenwart”, “Težišta modernizma”, “Povijesna poetika romana” i brojni drugi.

Posljednji ispraćaj ovog istaknutog akademika, održat će se u krugu obitelji.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap