Preminuo je Rudi Aljinović, tvorac poznatog stripa Lastan

Ana Kanazir
4. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Rudi Aljinović, publicist, putopisac, novinar i tvorac stripova preminuo je jučer u svojoj 87. godini u KBC-u Sestre Milosrdnice u Zagrebu. Bio je autor oko trideset scenarija za stripove, prevodio je i engleska izdanja stripova, a najpoznatiji je kao tvorac poznatog stripa Lastana, najpoznatijeg stripa u časopisu za mlade Modra lasta.

Foto: Unsplash

Rudi Aljinović je 2015. godine dobio i nagradu ‘Andrija Maurović’ za životno djelo na području hrvatskog stripa zbog popularizacije stripa među djecom, ali i među odraslima. Osim toga, radio je na mnogim drugim projektima, a bio je i putopisac.

Aljinović je rođen 1936. godine u Zagrebu. Pisao je scenarije za stripove, a smatra se i pionirom stripa u Hrvatskoj. Bio je urednik časopisa ‘Izviđač’ i autor priručnika za izviđače, a najpoznatiji je kao osoba koja je osmislila popularni lik Lastana, imaginarnog dječaka koji djeci odgovara na brojne upite u časopisu ‘Modra lasta’. Dugo se nije znalo tko stoji iza ovog lika, a tek se 2007. godine otkrilo da je tvorac i prvi Lastan bio upravo Aljinović.

Surađivao je i s ‘Plavim vjesnikom’, autor je brojnih putopisa, prevodio je engleske stripove, a objavljivao je i priloge za hrvatsko izdanje časopisa ‘National Geographic’.

Od njega su se na svojem Facebook profilu oprostili i iz Udruge Stripforum, čiji je jedan od osnivača upravo Aljinović.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap