Prodaja starih stripova na Cvjetnom trgu vraća nas u 80-e

Jasmina Grgurić Zanze
11. svibnja 2019.
Foto dana
A- A+

Danas se mogu čitati besplatno online, a nekada ih je bilo potrebno kupiti uz novine, kasnije i samostalno na kiosku, ili se baciti u potragu za omiljenim brojevima u sklopu razmjena i uličnih prodaja. Riječ je, naravno, o stripovima, a o njihovu kultu iz prošloga stoljeća svjedoči i ova fotografija sa zagrebačkog Cvjetnog trga.

Alan Ford, Zagor, Komandant Mark, Veliki Blek, Dylan Dog… samo su neki od popularnih stripova koje smo naprosto obožavali čitati u svim mogućim prigodama. Zaljubljenika u strip ima i danas, stari brojevi prodaju se i razmjenjuju kao rariteti putem raznih oglasa, no kultura čitanja stripa ipak većim dijelom pripada povijesti.

Povijest kaže da je strip nastao u 19. stoljeću, a često se naziva “devetom umjetnošću”. Ipak, masovnije se pojavio u 20. stoljeću i to u SAD-u prvo u dnevnom novinama, a kasnije kao zasebni medij.

Da je strip umjetnost, pokazuje i sama tehnika kojom scenarist i crtač čitavu priču moraju dočarati u nekoliko kadrova s jako malo teksta kroz pomno odabrane rečenice. Rezultat su prava mala umjetnička remek djela.

Koliko su stripovi bili popularni, svjedoči i ova fotografija ulične prodaje.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap