Preminuo hrvatski skladatelj velikan Milko Kelemen

Josip Mihaljević
9. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Hrvatsko društvo skladatelja (HKS) izvijestilo je kako je Milko Kelemen, velikan suvremene europske glazbene scene, preminuo je u četvrtak u dobi od 93 godine u Stuttgartu. Sprovod će se održati u krugu obitelji, a komemoracija bi se trebala održati u travnju.

milko kelemen

Foto: Milko Kelemen | Screenshot Youtube

U četvrtak, 8. ožujka, u 94. godini života napustio nas je skladatelj, profesor i pokretač Muzičkog biennala Zagreb Milko Kelemen. Rođen je u Slatini 30. ožujka 1924. godine gdje je završio pučku školu, dok je gimnaziju pohađao u Virovitici.

Velika karijera u ozbiljnoj glazbi

Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je studij glasovira i kompozicije. Po završetku studija nastavio se profesionalno usavršavati u Parizu, Freiburgu, Sieni, Darmstadtu i Münchenu. Za svoj bogati skladateljski opus koji broji oko 130 glazbenih djela i pedagoški rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima.

Godine 1961. pokrenuo je Muzički biennale Zagreb. Pedagoškim radom bavio se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te na sveučilištima u Düsseldorfu i Stuttgartu. Kao gostujući profesor predavao je na prestižnim sveučilištima, među kojima je i američki Yale. Autor je dvije knjige, Poruka pateru Kolbu i Svjetlost zvuka, a o njemu su snimljena čak četiri biografska filma.

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ga je 1995. godine Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi, a uz to je nagrađivan u Njemačkoj, Mađarskoj i Argentini.

Počivao u miru.

milko kelemen
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap