Preminuo gastronomski publicist Franko Lukež: ‘On je sinonim za gastronomiju’

Milan Dalmacija
3. rujna 2022.
Novosti
A- A+

U 71. godini preminuo je Franko Lukež, istaknuti gastronomski publicist. Njegov rad seže još u osamdesete godine prošlog stoljeća, a bio je vrhunski poznavatelj istarske kuhinje.

Franko Lukež | Foto: HRT

U KBC-u Zagreb, gdje se liječio od teške bolesti u petak navečer je preminuo jedan od najvažnijih hrvatskih gastronomskih publicista, 71-godišnji Franko Lukež. Gastronomijom se bavio još od osamdesetih godina prošlog stoljeća, a široj je javnosti poznat kao autor Istarske kuharice, Slavonske kuharice i gastronomsko-turističkog vodiča Dalmatinska kuhinja, piše Jutarnji.

No, tu njegov rad nije stao. Od 1996. je radio na enogastronomskom vodiču Istra Gourmet, a početkom 2000-ih je pisao za Jutarnji list i Globus, kasnije i za magazin Iće i piće, a bio je i suradnik časopisa Wine & Gastro Akademija. U tandemu s novinarkom HRT-a Jadrankom Nišević vodio je emisiju Radiodegustacija, a bavio se i gastronomskom kritikom.

– Što da vam kažem, šokiran sam. Zadnjih je dana njegovo zdravstveno stanje išlo na bolje. Svi smo se nadali dobrom. I onda sinoć šok. Svima će nam jako faliti. Franko je ostavio dubok trag na gastro sceni u Istri. On je sinonim za gastronomiju. On je poznavatelj, animator, dobri duh gastronomske scene Istre. Poznavao je svaki kutak Istre. Životi su nam bili povezani, poručio je za Glas Istre direktor Hrvatske udruge turizma i bivši ministar Veljko Ostojić povodom Lukežove smrti.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog
Preminuo gastronomski publicist Franko Lukež: ‘On je sinonim za gastronomiju’
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap