Preminuo dalmatinski pjesnik Jakša Fiamengo, autor brojnih Oliverovih hitova

Josip Mihaljević
27. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Velikan dalmatinskog i hrvatskg pjesništva Jakša Fiamengo preminuo je točno pet mjeseci nakon Olivera Dragojevića. Upravo je Jakša bio dijelom zaslužan za Oliverov uspjeh – on je pisao pjesme, Zdenko Runjić ih je uglazbio, a Oliver ih je pjevao…

jakša fiamengo

Foto: Jakša Fiamengo | Youtube screenshot

Slobodna Dalmacija izvještava kako nas je naopustio jedan od zadnjih stupova dalmatinske poezije i skladane šansone – pjesnik, književnik, novinar i akademik Jakša Fiamengo.

Fiamengo je rođen u Komiži 1946. godine, a većinu života je proveo u Splitu. Bio je zaposlen u kulturnoj rubrici Slobodne Dalmacije sve do umirovljenja.

Svoje pjesme i druge tekstove počeo je objavljivati u časopisima sredinom 60-ih godina, a tijekom života je primio velik broj nagrada, uključujući i maslinov vijenac na pjesničkoj manifestaciji Croatia rediviva. Dobitnik je i Porina za životno djelo.

Objavio je oko 15 zbirki poezija.

Njegove pjesme počele su se probijati na glazbenu scenu sedamdesetih godina i od tada su nezaobilazne u dalmatinskim šansonama ili pak klapskim aranžmanima. Najčešće ih je uglazbljivao Zdenko Runjić, a izvodio Oliver Dragojević, koji je preminuo prije točno pet mjeseci.

Među najpoznatijim Fiamengovim pjesmama nalaze se: Karoca, Ništa nova, Evo mene među moje, Dubrovačka jesen, A vitar puše, Anđele moj, Laku noć Luigi, laku noć Bepina…

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap