Preminuo Ante Granik, čovjek koji je pronio sliku ratnih razaranja Šibenika i okolice

Milan Dalmacija
27. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Proslavljeni novinar, urednik i ratni izvjestitelj Ante Granik preminuo je u 78. godini. Ostat će upamćen po izvještavanju tijekom Domovinskog rata te pretvaranju dopisništva u Šibeniku u moderan televizijski centar tijekom ratnih razaranja.

Preminuo ratni izvjestitelj Ante Granik. | Foto: Stanko Ferić/ŠibenikNews

U 78. godini preminuo je cijenjeni televizijski novinar i ratni izvjestitelj Ante Granik. U 40 godina profesionalnog rada, najviše se pamti Granikovo ratno izvještavanje iz Šibenika i šibenskog zaleđa, piše HRT.

Rođen je 1944. godine. Studirao je filmsku režiju u Pragu, a od 1966. je scenarist i redatelj u Programu za djecu TVZ-a, potom u Obrazovnom i Dokumentarno-feljtonističkom programu. Od 1980. u Informativnom programu radio je kao novinar i redatelj.

– Zbog iznimno profesionalnog, hrabrog, etičnog, životnog pristupa poslu i osebujnog autorskog izričaja, do danas su ostali zapamćeni njegovi ratni prilozi. Šibenik je na tadašnjoj ratnoj karti Hrvatske imao posebno mjesto, a Granik je svojim ratnim reportažama skrenuo pozornost cijele Hrvatske ali i strane javnosti na taj grad, koji se i kroz njegove priloge afirmirao kao jedan od gradova-heroja Domovinskog rata. Objektivnošću i istinoljubljem doprinio je da prilozi iz Šibenika budu lišeni negativne ostrašćenosti, koja je često poputbina i balast ratnog novinarstva. Utisnuo je tako Granik pečat ozbiljnom i profesionalnom pristupu novinarskom poslu u ratnim uvjetima, pri čemu se niti jednom nije ogriješio o etička načela ni kodeks časti naše profesije, napisala je Elizabeta Gojan u životopisu povodom njegova 70. rođendana, piše ŠibenikNews.

Granik je stigao u Šibenik uoči rata te je, kao prvi urednik, tamošnje dopisništvo pretvorio u televizijski centar sa studiom. Za svoj svoj ironični televizijski komentar pod nazivom “Šibeniče ti si stina” dobio je 1998. nagradu Marija Jurić Zagorka koju dodjeljuje Hrvatsko novinarsko društvo. Deset godina ranije dobio je nagradu Zlatno pero HND-a, a 1993. mu je HRT uručio godišnju nagradu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap