Preminula legendarna Aretha Franklin, talentirana kraljica soul glazbe neponovljiva glasa

Jelena Ratko
16. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Franklin je, tijekom sedam desetljeća karijere, imala više od 20 hitova koji su osvojili vrhove radijskih ljestvica glazbenih uspješnica.

Foto: screenshot YouTube

Aretha Franklin, kraljica soul glazbe, poznata po svojim hitovima “Respect” i “Think”, preminula je u Detroitu u dobi od 76 godina, izvijestio je BBC.

Legendarna pjevačica umirovila se 2010. godine, kada joj je dijagnosticiran neuroendokrini rak gušterače.

Franklin je, tijekom sedam desetljeća karijere, imala više od 20 hitova koji su osvojili vrhove radijskih ljestvica glazbenih uspješnica.

Posljednjega puta nastupila je u studenom prošle godine u New Yorku, na humanitarnom domjenku za zakladu Elton John Aids Founfation.

Elton John napisao je na svom Instagram profilu: “Gubitak Arethe Franklin je šok za sve one koji vole pravu glazbu. Glazba iz srca, iz duše, iz Crkve. Njezin glas bio je jedinstven, a njezino sviranje podcijenjeno – bila mi je jedna od najdražih pijanistica”.

“U jednome od najmračnijih trenutaka naših života, ne uspijevamo pronaći prikladne riječi koje bi izrazile bol u našim srcima”, poručili su članovi obitelji preminule umjetnice.

“Izgubili smo matrijarha i stijenu naše obitelji”, rekli su i dodali kako je pjevačica za života pokazivala bezgraničnu ljubav za svoju djecu, unuke, nećake, nećakinje i rođake.

Aretha Franklin rođena je u Memphisu 25. ožujka 1942. godine, kao kćer poznatog baptističkog propovjednika, pa su je od malena podučavale zvijezde gospela kao što su Mahalia Jackson i Clara Ward.

Njezina najpoznatija pjesma “Respect” iz 1967. bila je prva na ljestvici radijskih hitova te godine, a za nju je Franklin dobila dvije glazbene nagrade Grammy. Od svih njezinih uspjeha, najveći su uslijedili nakon hitova (You Make Me Feel Like) A Natural Woman”, “Chain of Fools”, “Think” i “I Knew You Were Waiting For Me”.

“Budi svoj vlastiti umjetnik. I uvijek budi siguran u ono što radiš. Ako nećeš biti siguran u to, ne moraš to niti raditi”, izjavila je jednom Franklin.

Smatrala je kako je glazbeni talent njezin dar od Boga, a bila je najsretnija kada je taj dar iskorištavala do maksimuma.

“Kraljica je mrtva. Dugo živjela Kraljica”, napisao je njezin dugogodišnji prijatelj i kolega Elton John u objavi na Instagramu.

Preminula legendarna Aretha Franklin, talentirana kraljica soul glazbe neponovljiva glasa
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap