Preminula glumica Mirjana Rogina koju svi pamtimo kao Melitu Žganjer

Jasmina Grgurić Zanze
28. studenoga 2017.
Novosti
A- A+

Mirjana Rogina, hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica, preminula je jučer u Zagrebu, 27. studenog, u 57. godini života nakon duge i teške bolesti. Obožavateljima je u najdražem sjećanju ostala kao Melita Žganjer iz komedije s kraja 90-ih godina o sramežljivoj djevojci koja razmišlja o trojici muškaraca kao potencijalnim kandidatima za ljubavnika.

Mirjana Rogina, scena iz filma “Tri muškarca Melite Žganjer”

Film „Tri muškarca Melite Žganjer“ Snježane Tribuson nagrađen je Zlatnom arenom, a Mirjana Rogina okrunjena Brezom za najbolje debitantsko ostvarenje. Samo dvije godine kasnije proslavila se ulogom susjede Đurđe iz kultnog filma „Blagajnica hoće ići na more“ Dalibora Matanića, a publici je i te kako bila omiljena iz televizijskih serija „Odmori se, zaslužio si“ kao medicinska sestra te Mamutice, Stipe u gostima, Nedjeljom ujutro, subotom navečer i drugih. A glumila je i Jovanku Broz u seriji „Tito“. Gledatelji je pamte i kao voditeljicu kulinarske emisije “Kruške i jabuke”.

Mirjana Rogina rođena je u Zagrebu 1961. godine gdje je završila osnovnu i srednju školu za odgajatelje. Od 1975. do 1979. polazila je dramski studio Zagrebačkog kazališta mladih, a od 1980. do 1993. bila zaposlena u vrtiću kao odgajateljica te se specijalizirala za dramski odgoj u predškolskoj dobi. Kao dramska pedagoginja radila je honorarno u dramskim studijima ZKM-a i kazališta Mala scena, a od 1993. stalno je zaposlena u Učilištu ZKM-a kao dramska pedagoginja. Televizijsku karijeru započela je 1990. godine vodeći vlastitu emisiju „Mirčin lonac“ i glumeći u seriji za djecu „Zlatko i detektivi“. Osim navedenih uloga, glumila je u brojnim kinematografskim i televizijskim filmovima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap