Premijer najavio uvođenje eura: “Ako kod kuće imate gotovinu, položite ju u banku”

Josip Mihaljević
17. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Predsjednik Vlade Andrej Plenković te ministri Zdravko Marić i Tomislav Ćorić jutros su na konferenciji za medije predstavili Prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH. Plan je uvesti euro za manje od godinu dana, ali već od rujna ćemo imati dvojni prikaz u kunama i eurima.

plenkovic

Foto: Youtube screenshot

Prema planovima Vlade, Hrvatska će već od 1. siječnja 2023. godine uvesti euro kao službenu valutu u Hrvatskoj. Predsjednik vlade Andrej Plenković s ministrima Zdravkom Marićem i Tomislavom Ćorićem danas je predstavio Prijedlog zakona o uvođenju eura te Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamijene hrvatske kune eurom.

Hrvatska je visoko “eurizirana” ekonomija, kazao je premijer te kazao kako je to jedan od glavnih razloga ulaska u europodručje.

“Već 10. srpnja 2020. smo primljeni u europski tečajni mehanizam. Time je Hrvatska potvrdila vlastiti renome da sustavno ispunjava ciljeve prema europodručju. Usvojili smo i plan zamjene kuna u euro, to je bilo prije godinu dana, taj plan se ispunjava”, kazao je uvodno premijer.

Kune na računima automatski će se pretvoriti u eure

Iako se ranije komuniciralo kako će dvojni prikaz u kunama i eurima zaživjeti na ljeto, premijer je kazao kako ćemo s time započeti 5. rujna ove godine. Pozvao je građane koji kod kuće imaju gotovinu u kunama da ju polože u banku:

euro kovanica
Plenković otkrio što će biti na hrvatskim kovanicama eura: Među njima je i Nikola Tesla!

“Za godinu dana jedino platno sredstvo u Hrvatskoj je euro. To je vrlo važno, da shvatimo blizinu okončanja ovog procesa. Želimo da ovaj proces bude bez troškova za građane. Pozivamo građane već sada, da oni koji imaju gotovi novac, kune, koji ga drže kod kuće – da ga već sada polažu na svoje račune u bankama. To je najjednostavniji način. Trenutkom prihvaćanja eura sve ono što je u kunama u bankama automatski pretvoriti u eure”, kazao je Plenković.

Cijene će u kunama i eurima biti istaknute tijekom cijele 2023. godine.

“Nema troškova za građane prigodom zamjene kune u euro od 1. siječnja 2023. do 31. siječnja 2023. Svi će moći i u bankama, i u Hrvatskoj pošti, i u Fini, mijenjati kune u eure bez naknade. Godinu dana je proces tranzicije. Nakon tog roka neograničeno, zauvijek, tko god zaboravi, moći će svoje kune donijeti u HNB i promijeniti ih u eure, besplatno. Govorimo o novčanicama, ne o kovanicama”, kazao je Plenković.

Rast cijena i inflacija

Hoće li doći do porasta cijena nakon uvođenja eura? Poskupljenja zbog inflacije već imamo i u kunama, a najavljena su drastično velika poskupljenja energenata. Kako će uvođenje eura utjecati na to?

"Uvođenjem eura naš umirovljenik će imati mirovinu 300 eura, a vekna kruha će koštati 1,5 euro"

“To je sigurno jedno od najvažnijih pitanja, poglavito ako gledamo dosadašnju komunikaciju s građanima i kada gledamo iskustva drugih zemalja. Kada uzimate u obzir dio koji se tiče pozitivnih i negativnih stvari kod uvođenja eura, kod negativnih je strah od dodatnog pritiska na porast cijena, zaokruživanje na više i efekt na inflaciju.

Pokazalo se na ovih sedam zemalja koje su uvele euro da je taj efekt bio jednokratan, u prvoj godini, na prosječnoj razini od 0,2 postotna boda.

Svi smo suočeni s ubrzavanjem inflacije, naša su očekivanja da će doći do nastavka ubrzavanja inflacije u prvim mjesecima ove godine, a u drugom dijelu godine očekujemo ispuhivanje inflacije”, kazao je Marić.

Guverner HNB-a Boris Vujčić također je pozvao građane da kune polože u banku. Prema njegovim procjenama, radi se od 36 milijardi kuna gotovine koje građani imaju u gotovini.

Premijer najavio uvođenje eura: “Ako kod kuće imate gotovinu, položite ju u banku”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap