Premijer je jučer u Saboru podnio godišnje izvješće Vlade: Evo što je rekao o mirovinama

Josip Mihaljević
11. listopada 2018.
Novosti
A- A+

Prema Saborskom poslovniku iz 2013. godine, premijer je jednom godišnje na početku jesenskog zasjedanja dužan parlamentu podnijeti izvješće o radu Vlade. Plenković je napravio to jučer u prijepodnevnim satima i to u govoru od 60 minuta.

Andrej Plenković

Foto: Premijer se sprema podnijeti izvješće o radu Vlade | YouTube screenshot

U izlaganju koje je trajalo sat vremena, premijer je pričao o stanju nacije i o radu Vlade unazad godinu dana, piše hr.n1info.com.

Jedna od glavnih stvari koju je naglasio je kako u Hrvatskoj nitko ne može i neće biti iznad zakona. Zanimljvo, ta izjava dolazi usred afere u koju je uključen jedan od ključnih HDZ-ovih ljudi i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić. Naglasio je kako pravosudne institucije moraju savjesno i učinkovito raditi svoj posao te da imaju punu podršku Vlade.

Nakon toga se osvrnuo na ekonomsku situaciju, a iz govora se moglo zaključiti kako Hrvatima uopće nije loše. Ponovio je kako raste BDP, kako je prosječna plaća porasla za 710 kuna i kako porezna reforma rasterećuje građane za čak 6,3 milijarde kuna.

Vrlo šturo govorio o mirovinama

Za mirovine je zadužen ministar Marko Pavić, a Plenkovića se rijetko moglo čuti da priča o tom gorućem problemu. Kratko se osvrnuo na mirovinsku reformu, ukazujući na njenu nužnost:

“Činjenica da 15 posto proračuna ide na mirovine i pokazuje da sustav nije samoodrživ, a uz to imamo i nepovoljan omjer umirovljenika i zaposlenih. Cilj vlade je da do kraja mandata mirovinski sustav bude održiviji i pravedniji, a mirovine se i dalje povećavaju”, rekao je.

HDZ je u predizbornoj anketi obećao umirovljenicima rast mirovina od 5 posto, a u dvije godine je zabilježen rast od 6,3 posto.

Premijer je u ostatku govora hvalio rad Vlade i dočaravao sliku uspješne Hrvatske. Oporbeni Božo Petrov ga je pitao živi li on u istoj zemlji kao i on, dok mu je zastupnik SDP-a Gordan Maras poručio kako “premijer živi s Alisom u zemlji čudesa”.

U RTL-ovom Direktu smo imali primjer vidjeti i osebujnu reakciju voditelja Zorana Šprajca, koji je, slušajući premijera, “zaspao” od dosade u studiju.

 

Premijer je jučer u Saboru podnio godišnje izvješće Vlade: Evo što je rekao o mirovinama
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap