Preko 350 tisuća umirovljenica i dalje zakinuto za majčinski dodatak

Josip Mihaljević
13. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Mirovinskom reformom iz 2019. godine uveden takozvani majčinski dodatak na mirovinu za svako rođeno ili posvojeno dijete koji mirovinu povećava za oko dva posto po djetetu. Na njega imaju pravo samo one umirovljenice koje su u mirovinu otišle od 1. siječnja 2019. nadalje. U tijeku su izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, ali čini se da resorno ministarstvo ovaj problem ne namjerava riješiti.

Ilustracija: Unsplash

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) u najnovijem Glasu umirovljenika piše o majčinskom dodatku na mirovinu, odnosno o činjenici da je 353 tisuće hrvatskih umirovljenica zakinuto za isti. Pravo je uvedeno 2019. godine i za svako rođeno ili posvojeno dijete mirovina se povećava za oko dva posto (šest mjeseci dodatnog staža po djetetu), ali samo za one umirovljenice koje su u mirovinu otišle od 1. siječnja 2019. godine nadalje.

„Zašto je moje troje djece nepriznato od države, dok su novim umirovljenicama priznali djecu i još dali nagradu za majčinstvo“, pitala je jedna diskriminirana umirovljenica Sindikat umirovljenika.

SUH: 353 tisuće žena zakinuto, moralno i materijalno

Sindikat je od Zavoda za mirovinsko osiguranje tražio podatke koliko je žena ostvarilo ovo pravo, a koliko ih je, prema procjenama, zakinuto.

Otkrivamo: Majkama koje su se ranije umirovile može se priznati staž za djecu, evo kako!

Odgovorili su kako je od početka primjene ovog prava na dan 7. lipnja 2022. godine 48.914 korisnika mirovine dobilo je šest mjeseci dodatnog staža po rođenom djetetu. S druge strane, poručuju da ne vode podatke o broju djece korisnika mirovine kojima bi to pravo bilo priznato da se odnosi na sve umirovljenike.

„Pogledajmo koliko je posto žena od svih umirovljenih nakon 1. siječnja 2019. godine ostvarilo pravo na dodatni staž. Prema računicama Sindikata umirovljenika Hrvatske riječ je o 60 posto svih umirovljenih žena u te tri godine i četiri mjeseca. Da je svih 670 tisuća žena moglo ostvariti to pravo, zaista bi ga uživalo 60 posto odnosno 402 tisuće, a u stvarnosti ih je dobilo samo 49 tisuća. Drugim riječima, čak je 353 tisuće žena zakinuto za svoje pravo na dodatnih šest mjeseci po djetetu. Zakinute su i materijalno i moralno. Njihovo dijete se ne priznaje, ali se priznaje dijete osobe koja je dan kasnije otišla u mirovinu“, piše Sindikat umirovljenika.

Ministarstvo ne želi riješiti problem

U tijeku su izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koji uređuje ovo pravo, a Ministarstvo je putem javnog savjetovanja poručilo da ne želi riješiti ovaj problem.

Na prijedlog jedne žene da se radi o diskriminaciji i da bi trebali omogućiti svim majkama, neovisno o datumu umirovljenja, jednaka prava – odgovorili su ovako:

„Komentar se ne prihvaća jer nije predmet izmjena ovoga Prijedloga zakona. Skrećemo pozornost da je institut dodanog staža u uveden kao svojevrsna  demografska mjera u sustavu mirovinskog osiguranja, radi stvaranja preduvjeta za buduće korisnike mirovine, a ne u odnosu na zatečene korisnike mirovine koji su mirovinu ostvarili s drugačijim katalogom prava i načinom izračuna mirovine. Također, predstavljalo bi i retroaktivnu primjenu zakona, što nije dopušteno Ustavom“, poručili su iz Ministarstva rada.

Copy link
Powered by Social Snap