Prehrana u domovima za starije: Vole domaća jela, a evo na što paze u Rijeci i Zagrebu

Ivana Moslavac
7. rujna 2025.
Novosti
A- A+

Redoviti obroci, barem tri dnevno važni su za zdravlje. Posebno je to bitno za starije osobe koje žive same, ali i one u domovima za starije kojima kuhaju drugi. Saznali smo kakva je prehrana stanara Doma za starije osobe ‘Kantrida’ u Rijeci, ali i onih u zagrebačkim domovima. Starije osobe većinom preferiraju domaća jela, a u domovima drže do toga da jedu raznovrsne namirnice, ne jedu prevelike količine hrane i redovito piju vodu.

Prehrana starijih

Prehrana starijih osoba u domovima | Foto: Pexels

Redoviti obroci, barem tri dnevno uz koje bi se trebali naći i zdravi međuobroci, preporučuju se u prehrani starijih osoba, o čemu smo pisali ovdje. Kakvu hranu jedu korisnici u domovima za starije rekli su nam iz Grada Zagreba i Primorsko-goranske županije. Kvaliteta obroka očituje se u svakodnevnoj pripremi svježih jela od pomno odabranih namirnica kontroliranog podrijetla, kako su poručili iz Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije, a isto iz Grada Zagreba. Hoće li cijene smještaja u Domovima u ova dva grada rasti, možete pročitati ovdje.

Starije osobe većinom preferiraju domaća jela

Umirovljenica jede
Stručnjaci o prehrani za starije osobe: Osim namirnica, bitne su i ove tri stvari

Najveći Dom čiji je osnivač Primorsko-goranska županija je Dom za starije osobe ‘Kantrida’ u Rijeci, a tamo brigu o prehrani vodi voditeljica prehrane Marina Drozde. Redovito kontroliraju ispravnost gotovih jela, čistoću radnih površinu kao i vodu. Jelovnik se izrađuje na mjesečnoj bazi. U njegovoj izradi sudjeluju voditeljica kuhinje, stručna suradnica terapeut–nutricionist i ekonom uz prijedloge stanara koji su okupljeni u Komisiji za jelovnik, sve uz konzultaciju medicinske struke za potrebe pojedinih korisnika. Jedna naša čitateljica požalila se na tople obroke iz Doma ‘Kantrida’, a ovdje možete pročitati o čemu je riječ.

– Za stanare Doma pripremaju se tri glavna obroka, doručak, ručak i večera te dva međuobroka dnevno. Kuhinja radi svaki dan od šest do 20 sati, s prosječno 356 pripremljenih obroka. Od njih je 16 prilagođenih različitim vrstama prehrambenih potreba korisnika. Za korisnike usluge dostave obroka u kuću, svakodnevno se od ponedjeljka do subote dostavlja ručak, u prosjeku 200-tinjak obroka. Od toga je 15 obroka prilagođenih različitim vrstama prehrane. Svakodnevno se priprema juha te se nastoji osigurati raznolikost toplih i hladnih večera, objasnili su iz Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije.

Komisija za jelovnik okuplja se jednom mjesečno, a čine je stanari, to jest predstavnici korisnika po odjelima i katovima, predstavnici kuhinje, voditelj, kuhar i glavna medicinska sestra. U radu sudjeluju i svi ostali zainteresirani stanari. Jelovnici se planiraju u skladu s prehrambenim navikama starijih osoba koje većinom preferiraju domaća jela. Također, jelovnik se planira u skladu sa standardom i smjernicama nadležnih tijela te mogućnostima, to jest financijama, kako su naveli.

Primjeren unos hrane i raznovrsnost namirnica

Pri izradi jelovnika pridržavaju se prehrambenih pravila za starije osobe, što je među prvim stvarima primjeren unos hrane do 2.000 kalorija dnevno. Zatim, drže do toga da stariji svakodnevno konzumiraju što raznovrsniju hranu, uključe voće i bezmasne mliječne proizvode te ručaju što više povrća i ribe. Također, bitno je da za večeru unose što manje namirnica, najkasnije tri sata prije spavanja, po mogućnosti uvijek u isto vrijeme, kako su objasnili.

Paze na to da starije osobe dnevno uzimaju osam čaša vode ili negazirane i nezaslađene tekućine, sezonsko voće, povrće, klice, integralne žitarice i orašaste proizvode. Crveno meso mijenjaju bijelim mesom peradi bez kožica, a važan je i primjeren unos nemasnog mlijeka, nemasnog sira i kefira te maksimalno ograničen unos soli, šećera, bijelog brašna i masnoća u hrani, kako su poručili. U Domu za starije osobe ‘Kantrida’ redovito se radi analiza jelovnika kroz aplikaciju ‘Program prehrane’ čime analiziraju kalorijske vrijednosti, vrijednosti makro i mikronutrijenata te tako dobivaju uvid jesu li zadovoljene sve nutritivne potrebe stanara. Osim analize obroka u Domu, rade i procjenu nutritivnog statusa stanara.

Manjka im omiljene Franckove Divke

– Prosječni dnevni energetski unos stanara je 2.221,98 kalorija. Dnevne energetske potrebe razlikuju se s obzirom na dob, spol, razinu tjelesne aktivnosti, tjelesnu težinu i visinu, ali i s obzirom na to jesu li korisnici zdravi, odnosno postoji li određena bolest, stanje ili poremećaj. S obzirom na navedeno, energetske potrebe stanara se razlikuju, objasnili su i rekli kako povećanje cijena pojedinih namirnica, voća i povrća te mesa dosta utječe na ukupne troškove poslovanja.

S obzirom na to da je Dom veliki potrošač, većinu hrane dobavljaju putem ugovora o javnoj nabavi od ugovornih dobavljača, osim izrazito sezonskih namirnica ili u slučaju tradicijskih blagdana. U Domu se suočavaju s nedostatkom pojedinih namirnica, kao što je na primjer u posljednje vrijeme nedostatak stanarima omiljene Franckove Divke, ali i s kašnjenjima u isporuci zbog problema u prometu i količini posla, posebno u vrijeme turističke sezone. Dom se nalazi u turističkoj regiji pa se bore s nedostatkom kuhara kojih je sada samo četvero, a 12 pomoćnih radnika.

Zagrebački domovi pripremaju dvije vrste obroka

Obroci u domovima za starije osobe, koji su u nadležnosti Grada Zagreba, pripremaju se prema prehrambeno-gerontološkim normativima i smjernicama Službe za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Referentnom centru za gerontologiju Ministarstva zdravstva RH. Poštuju se propisani sanitarni i HACCP standardi u okviru zakonskih propisa i nadzora u institucijskoj i izvaninstitucijskoj skrbi za starije osobe, kako su nam poručili iz Grada Zagreba.

Nutricionistica o doručku
Nutricionistica otkriva: 'Slani doručak bolji je za starije, a ove četiri žitarice su najzdravije'

– Obroci su usklađeni s mogućnošću nabave sezonskih namirnica te u skladu s blagdanima i praznicima, kao i s tradicijom i običajima našeg kraja. Periodički se uvode nove namirnice i recepti te tako proširuje jelovnik. Izradom jelovnika i odabirom namirnica pokušavaju se zadovoljiti svi potrebni nutritijenti za osobe starije životne dobi s ciljem sprečavanja malnutricije i sarkopenije. Svakodnevno pripremaju dvije vrste obroka. To je redovan obrok za većinu korisnika koji nemaju zdravstvenih poteškoća i žučna dijeta kao posebno prilagođeni obroci osobama sa zdravstvenim problemima. Poslužuju se tri obroka dnevno, dok se korisnicima koji boluju od dijabetesa poslužuju još i dva međuobroka. Za korisnike koji imaju poteškoće pri hranjenju pripremaju se kašasti obroci, objasnili su.

Jelovnike za starije u domovima sastavlja Komisija za jelovnik koja je sastavljena od stručnih djelatnika i predstavnika korisnika. Oni se sastaju jedanput tjedno pri čemu se osvrću na prošlotjedni jelovnik. Putem izvaninistitucijske usluge za sve koji ne mogu sami kuhati, kroz uslugu pomoći u kući, u okviru 11 gradskih domova, za 2.500 korisnika osigurava se svakodnevna dostava jednog gotovog obroka, kako su nam pojasnili iz Grada Zagreba. Podsjetimo, nutricionistica nam je otkrila zašto je slani doručak bolji od slatkog za starije osobe. Više o tome pročitajte ovdje.

Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap