Predstavnici veledrogerija obustavljaju dostavu lijekova za preko 20 bolnica u Hrvatskoj

Josip Mihaljević
20. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Sukladno ranijim najavama, veledrogerije su zbog duga danas objavile kako će prekinuti isporuku lijekova u 20 bolnica. Zdravstveni sustav im je dužan 4,2 milijarde kuna, a od države traže barem milijardu odmah kako bi preživjeli ljeto.

Ilustracija: Pixabay

Veledrogerije su prošloga tjedna javile kako od ponedjeljka obustavljaju isporuku lijekova i potrošnog materijala hrvatskim bolnicama zbog duga koji iznosi oko 4,2 milijarde kuna . Na isti su problem upozorili i mjesec dana ranije, no kako je izostala reakcija, odlučili su obustaviti dostavu lijekova dok se ne riješi barem dio problema. Od spomenutih 4,2 milijarde kuna duga, čak 3,6 milijarde je dospjelo na naplatu.

Sukladno najavama, više od 20 bolnica u Hrvatskoj neće dobiti naručene lijekove jer ih veledrogerije ne mogu isporučiti zbog nagomilanih dugova, piše rtl.hr. Danas je u Ministarstvu zdravstva održan prvi ovotjedni sastanak između predstavnika veledrogerija i Vlade, a drugi se očekuje u srijedu. Unatoč obustavi, iz Ministarstva zdravstva poručuju kako se građani ne moraju brinuti te kako imaju dovoljno zaliha.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da blokada nije racionalna i da ne vidi zašto bi do toga došlo:

“U financijskom smislu taj sustav očito dulje vrijeme nije održiv. Dugovi su se gomilali, obveze također. Nekoliko smo puta samo plaćali određene obveze. Je li to bilo konačno rješenje? Očito da nije. O tomu treba razgovarati što da se napravi”, kazao je ministar Marić.

Novi sastanak u srijedu trebao bi imati konkretniji dogovor, međutim, treba naglasiti da veledrogerije milijardu kuna traže “promptno, odmah i danas”.

 

Predstavnici veledrogerija obustavljaju dostavu lijekova za preko 20 bolnica u Hrvatskoj
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap