Predstavljamo vam humorističnu Babu Peruniku: “Popij taj Paracetamol da se ne baci!”

Josip Mihaljević
17. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Društvene mreže mogu biti sjajan alat za komunikaciju čak i kod ekstremno specifičnih poruka. Takav je i profil babe Perunike, koja na satiričan način prepričava sentiment naših domaćih baka.

baba

Foto: Youtube screenshot

Prizvuk starijih vremena u govoru većine naših baka može se čuti. Čak i kad ste vi, današnji umirovljenici, bili djeca, sigurno ste imali jednu baku koja vam je ‘popovala’. Od klasičnog “nemoj sjedit na hladnom betonu”, do “ne ustaj se dok nisi pojeo sve iz tanjura”.

Takve, u nedostatku boljeg opisa, ‘babske kritike’ dio su našeg društva. Njima se nitko ne ruga, niti govori da su pogrešne, a siguran sam kako su mnogima zapravo prisne srcu. Uostalom, mlađe generacije će poruke i rječnik starijih ljudi uvijek shvaćati drugačije, jer odrastaju u drugačijim vremenima.

Ta bakina poruka o sjedenju na hladnom betonu samo je dio jedne velike poruke koje nam naše bake žele poslati. Kombinacija ogorčenja, tuge, boli, ali i humora, zezancije i pronicljivosti često su dio jezičnog repertoara naših baka.

Na Twitteru smo pronašli jedan profil koji se zove perunika koji u nešto manje od 600 kratkih poruka na jednom mjestu sabrati sve izreke i djela klasičnih baka koje popuju. Moguće je da se iza njega krije i prava baba Perunika, ali smo skloniji vjerovanju da se radi o satiričnom projektu autora koji ima blizak odnos sa svojom bakom. Ovo su neki od najboljih Tweetova:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap