Predsjednik umirovljenike i vojnike odlučio “počastiti” s više od 100 eura pomoći

Jasmina Grgurić
24. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Osjetljive društvene kategorije, umirovljenici i vojnici, dobit će jednokratnu novčanu pomoć veću od stotinu eura. Razlog je rast inflacije, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da se bliže parlamentarni izbori u rujnu pa valja udobrovoljiti dvije velike skupine građana, što je predsjednik svakako imao na umu.

Ilustracija: Pixabay

Kada spojimo rast inflacije i parlamentarne izbore, dobijemo novčanu pomoć. Građani su nezadovoljni, rezultat je neizvjestan pa je glasove najsigurnije osigurati novcem. Zna to jako dobro ruski predsjednik Vladimir Putin koji je na sebe već nebrojeno mnogo puta navukao bijes upravo najosjetljivijih skupina. Sada će pak više od 100 eura isplatiti umirovljenicima i vojnicima.

Na sastanku vladajuće stranke Ujedinjena Rusija, koja će povjerenje birača nastojati iznova steći na parlamentarnim izborima 19. rujna, Putin je najavio da će umirovljenicima isplatiti 115 eura, a vojnicima 173 eura novčane pomoći. Kao razlog navodi skok inflacije, no ne bi bilo pogrešno zaključiti da je to samo izgovor za osiguravanje glasova velikog biračkog tijela.

uskladjivanje
Šemper o usklađivanju mirovina: Svjedoci smo eksplozije cijena, kako je moguće da je inflacija 2 posto?

Naime, podrška partiji trenutno je vrlo niska. Tek oko trećine biračkog tijela najavljuje da će glasovati za Ujedinjenu Rusiju, dok je je prema neovisnim istraživanjima takva podrška na svega 27 posto. Razloga za zabrinutost ima pa je ruski predsjednik donio odluku o maloj, ali ipak važnoj novčanoj pomoći kojom nastoji stvoriti percepciju brižnog vođe.

Inflacija nije zanemariva te je trenutno na stopi od 6,5 posto, zbog čega su porasle cijene osnovnih namirnica, a time i nezadovoljstvo građana, pogotovo onih s najnižim primanjima. Pritom oko 12 posto Rusa živi ispod granice siromaštva, a državi predstoji borba za ekonomski rast kako bi se inflacija smanjila na barem četiri posto.

Predsjednik umirovljenike i vojnike odlučio “počastiti” s više od 100 eura pomoći
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap