Predsjednički izbori: Glavnim kandidatima pada potpora, osim jednom koji ju je udvostručio

Josip Mihaljević
12. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

RTL televizija sinoć je objavila ekskluzivno istraživanje preferencije kandidata za predsjedničke izbore. Do sada se činilo kako su u ozbiljnoj konkurenciji samo tri kandidata, ali njima se u najnovijoj anketi pridružio i europarlamentarac Mislav Kolakušić.

kandidati

Foto: Youtube screenshots

RTL je jučer objavio ekskluzivno istraživanje Promocije plus o preferencijama kandidata za nadolazeće predsjedničke izbore. Iako je nekoliko posljednjih anketa bilo više manje stabilno, na ovoj se ipak vide neke veće promjene.

Izbori će se održati za nešto više od mjesec dana, a službeni početak kampanje je iza ugla.

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je i dalje favoritkinja i bira ju 28,6 posto ispitanika (pad u odnosu na listopad kada je imala 29,8 posto).

Iza nje je predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović kojeg bira 24,3 posto ispitanika (25,6 posto u listopadu).

Nezavisni Miroslav Škoro ima podršku od 16,7 posto (19,1 posto u listopadu).

Tri vodeća kandidata bilježe blagi pad, ali na četvrtom mjestu se među ozbiljnijim kandidatima s velikim skokom pridružio nezavisni Mislav Kolakušić. Njega danas bira točno 14 posto birača, a u listopadu je imao tek 6,4 posto potpore.

  • Grabar-Kitarović – 28,6 posto
  • Milanović – 24,3 posto
  • Škoro – 16,7 posto
  • Kolakušić 14 posto

Ostali kandidati prema anketi – bez šanse

Svi ostali potencijalni predsjednički kandidati su debelo ispod izbornog praga. Dejana Kovača bira 2,6 posto, Daliju Orešković 2,5 posto, Ivana Pernara 1,3 posto, a Antu Simonića 0,8 posto.

Ispod njih su još Vlaho Orepić (0,7 posto), Ava Karabatić (0,5 posto), Dario Juričan (0,5 posto) i Katarina Peović (0,3 posto).

Kako bi izgledao drugi krug?

S ovakvim odnosom snaga drugi krug je neizbježan. Anketa Promocije plus ispitala je stavove građana kako bi glasali u drugom krugu da u njemu završe aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović i Miroslav Škoro.

Grabar-Kitarović protiv Milanovića

U ovom slučaju aktualnu predsjednicu bi izabralo 51,8 posto birača, dok bi Zoran Milanović dobio 44,5 posto birača. Neodlučnih je 3,7 posto.

Birači Miroslava Škore bi u ovom slučaju birali predsjednicu (njih više od 70 posto), ali bi gotovo 20 posto podržalo Milanovića.

Grabar-Kitarović protiv Škore

U ovakvom drugom krugu također pobjeđuje aktualna predsjednica s podrškom od 49,2 posto. Miroslav Škoro bi osvojio 45,6 posto glasova, a neodlučnih je 5,1 posto.

Birači Zorana Milanovića bi u ovom slučaju podržali Miroslava Škoru, a u tom odabiru bi im se pridružili i birači Mislava Kolakušića.

Milanović protiv Škore

Kada bi se u drugom krugu našli Zoran Milanović i Miroslav Škoro, Škoro bi pobijedio s 49,6 posto osvojenih glasova. Milanovića bi zaokružilo 46,3 posto, dok je neodlučnih 4,1 posto.

Predsjednički izbori: Glavnim kandidatima pada potpora, osim jednom koji ju je udvostručio
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap