Predsjednica piše doktorat na temu koja je već obranjena kod istoga mentora

Jasmina Grgurić Zanze
1. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Mentor na doktoratu Kolinde Grabar-Kitarović, profesor ljubljanskog Fakulteta za društvene znanosti Anton Grizold, prije četiri je godine bio mentor na izradi magistarskog rada gotovo istovjetnog naziva kao i doktorski rad Kolinde Grabar-Kitarović.

Predsjednica je ovih dana izašla i na studentske izbore

Magistrica Bernardka Prašnikar na ljubljanskom je Fakultetu za društvene znanosti 2014. godine obranila magistarski rad pod nazivom “Koncept odgovornost zaščititi in njegova uporaba na primeru Libije” izrađen pod mentorstvom Antona Grizolda. U prijevodu, naziv magisterija Prašnikarove glasi “Koncept odgovornosti za zaštitu i njegova upotreba na primjeru Libije”. Naslov doktorske disertacije Kolinde Grabar-Kitarović, čiju će izradu isti profesor mentorirati, jest “Odgovornost za zaštitu (R2P): koncepti, izazovi, ograničenja i naučene lekcije (slučaj Libije)” – piše Jutarnji list.

U to vrijeme bila pomoćnica u NATO-u

Sličnost je tim veća kada se uzme u obzir značenje kratice R2P koja znači “Responsibility to protect” (u prijevodu: odgovornost za zaštitu). Riječ je o konceptu koji daje pravo međunarodnoj zajednici intervenirati i vojnom silom radi preveniranja masovnih zločina nad civilnim stanovništvom u nekoj državi. Upravo to se dogodilo Libiji 2011. godine kada su članice NATO-a vojno intervenirale na strani pobunjenika protiv autoritarnog režima Moamara Gadafija koji je nekoliko mjeseci kasnije ubijen. Cilj je bio zaštititi civile, no Libijci nakon toga nisu dobili ni mir ni demokraciju, nego su ostali u političkom kaosu. Hrvatska predsjednica tada je bila pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

Grabar Kitarović: Mirovinska reforma je nužna, ali ovisi o demografskim trendovima

Tako je s jedne strane ova tema i te kako bliska Kolindi Grabar Kitarović, a s druge ona je gotovo istovjetna već postojećoj obranjenoj temi magistrice Prašnikar. Fakultetsko vijeće predsjedničina zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti prihvatilo je izvještaj tročlanog Povjerenstva za ocjenu teme doktorskog rada Kolinde Grabar-Kitarović sredinom ožujka, a mora još proći i potvrdu sveučilišnog Senata. U tročlanom povjerenstvu su profesori FPZG-a, Siniša Tatalović i Lidija Kos Stanišić te za doktorski rad izabrani Anton Grizold s ljubljanskog fakulteta. Nisu svi članovi Fakultetskog vijeća bili za izvještaj pa su mu tako podršku uskratila dvojica profesora, piše Jutarnji, Dejan Jović i Marko Grdešić, no nije poznato zašto.

Profesor Grizold objasnio je podudarnost naziva prethodnog magistarskog rada i teme za doktorat hrvatske predsjednice tako što je rekao da je tema slična, ali da su istraživačke metode i pristup sasvim drugačiji. Naime, magisterij i doktorat već se razlikuju po samoj težini pa je i znanstveni pristup puno zahtjevniji. Kolinda ima komparativnu prednost, rekao je, da može raditi produbljene intervjue. Pojasnio je kako će razgovarati s onim akterima koji su bili glavni u procesu donošenja odluka, a do kojih je teško doći. Usto, navodi, ima još pet metoda istraživanja kojih kod magisterija nema.

Poveznica s uvaženim profesorom Vukadinovićem

Ipak, predsjednica za svoj rad neće terenski istraživati u Libiji, a navodno kao kontakte za intervjue neće koristiti one koje je imala kao pomoćnica u NATO-u ili sada kao predsjednica.

Izbor teme također je malo neobičan ukoliko se stavi u kontekst činjenice da se nitko od troje profesora iz Povjerenstva dosad nije bavio ovim područjem. Poveznica mentora je ona s profesorom Radovanom Vukadinovićem kod kojeg je predsjednica obranila magisterij 2000. godine. No, kada je predsjednica upisivala doktorski studij, prof. Vukadinović već je bio u mirovini, a preporuku predsjednici napisala je njegova supruga, profesorica FPZG-a za međunarodne odnose, Lidija Čehulić Vukadinović. Navodno, ona je trebala biti mentorica Kolinde Grabar-Kitarović za doktorski rad, ali je nažalost preminula 2017. godine.

Drugu preporuku napisao joj je tadašnji dekan Filozofskog fakulteta, sadašnji rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap