Grabar Kitarović: Mirovinska reforma je nužna, ali ovisi o demografskim trendovima

Jasmina Grgurić
22. listopada 2018.
Novosti
A- A+

Važna pitanja o mirovinskoj reformi i produljenu radna vijeka do 67. godine kao njezine najvažnije odrednice, zbog čega je nekoliko tisuća građana u subotu prosvjedovalo u Zagrebu u organizaciji radničkih sindikata, ovoga vikenda nisu zaobišla ni predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

Kolinda Grabar Kitarović Snimak zaslona: HRT

Hrvatska predsjednica smatra da je mirovinska reforma neophodna te da je to činjenica s kojom se moramo suočiti. Ipak, naglasila je kako to pitanje ovisi o demografskim trendovima, praćenoj zdravstvenom zaštitom, ali i školstvom.

“Ministar Pavić je predstavio mirovinsku reformu u mojem Vijeću za gospodarska pitanja, oni su je pozdravili, i prema onome što ističe Ministarstvo, ona bi u jednom dugoročnom razdoblju morala dovesti do stabilnosti mirovinskog sustava” – kazala je Grabar Kitarović, prenosi T portal.

Starimo, ali kraće živimo. Nešto ne štima u zdravstvu

Najviše ju brinu demografski trendovi, ističući kako su upravo oni povod prosvjedu sindikata i nezadovoljstvu građana zbog mirovinske reforme.

“Moramo mijenjati uvjete rada za radnike, zato što je Hrvatska nažalost među onim državama u Europi koja zbog demografskih trendova s jedne strane ima starenje stanovništva jer nam mladi odlaze, ali s druge strane smanjuje se i očekivani životni vijek, što znači da nešto ne štima u sustavu zdravstvene zaštite, te da nam je očito potrebno staviti naglasak na prevenciju i zbog toga mislim da je to jedan od glavnih uzroka zašto sindikati prosvjeduju kada je riječ o dobnoj granici” – pojašnjava predsjednica Grabar Kitarović.

Podsjetila je i da je Hrvatska u dnu Europe kada se govori o postotku razlike između plaće i mirovine, koji je među najnižim u Europi i koji naše umirovljenike stavlja u kategoriju velikog rizika od siromaštva.

Umjesto penalizacije, stimulacija

Posvetiti se moramo i kvalitetnom životu radnika, smatra predsjednica, a komentirala je i penalizaciju ranijeg odlaska u mirovinu. Razumije, kaže, primjedbe da to često nije odluka radnika, već odluka poslodavca i da su radnici primorani otići u prijevremenu mirovinu te zbog toga penalizacija nije u redu u odnosu na samog radnika. Vjeruje stoga da će se pronaći rješenja koja idu više u smislu stimulacije, nego penalizacije.

Hrvatska rapidno iseljava i stari: Imamo čak 100.000 više starijih od 80 godina nego 2002.

“Umjesto penalizacije odlaska u prijevremenu mirovinu treba nekako stimulirati što kasniji odlazak u mirovinu, odnosno iznaći načine kako to učiniti da ne idemo u drugu krajnost, kao Grčka, koja je nagrađivala radnike koji dolaze na posao na vrijeme” – ističe Kolinda Grabar Kitarović.

Zaključuje kako će se mirovinska reforma morati mijenjati i dalje s obzirom na demografske trendove, jer se broj zaposlenih i radnika već sada toliko približio da se u budućnosti, ukoliko ne poduzmemo odlučne mjere, možemo suočiti sa krahom mirovinskog sustava jer nećemo imati od kuda isplaćivati mirovine. Otvaranje kvalitetnih radnih mjesta i održavanje što je moguće veće razlike između radnika i umirovljenika stoga su ključ mirovinskog sustava za predsjednicu.

 

Grabar Kitarović: Mirovinska reforma je nužna, ali ovisi o demografskim trendovima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap