Predsjednica dobila veći popust nego što iznosi mirovina polovine građana

Jasmina Grgurić
20. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Ne samo da bi prosječan umirovljenik morao odvojiti tri mirovine da bi si priuštio pregled kakav je obavila hrvatska predsjednica, nego gotovo polovina penzionera nema ni onoliko koliko iznosi sam popust koji je dobila. Bila riječ o sukobu interesa ili ne, predsjednica je dobila “dar” od kakvog većina starijeg stanovništva u Hrvatskoj živi mjesec dana.

Foto: Pexels

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučivat će o pokretanju postupka protiv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović zbog mogućeg primitka nedopuštenog dara, i to zato što je dobila popust na liječnički pregled u klinici Radiochirurgia Zagreb iz Svete Nedjelje.

Popust u visini prosječne prijevremene mirovine

Redovni preventivni pregled koji je obavila, kako je sama kazala, jer u obitelji ima predispoziciju za karcinom, pišu mediji, košta 7.700 kuna, dok je predsjednici odobren popust od 20 posto. Tako je pregled navodno platila 6.160 kuna te pritom uštedjela 1.540 kuna. Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, državni dužnosnici ne smiju primiti dar u vrijednosti većoj od 500 kuna.

Sukob interesa ili ne, predsjedničin popust valja staviti u kontekst umirovljeničkih prilika u Hrvatskoj. Za početak, kako bi si priuštio jedan ovakav preventivni pregled, prosječni hrvatski umirovljenik morao bi izdvojiti čak tri mirovine koje iznose 2.405 kuna.

Zdravstveni karton predsjednice: "Imam predispoziciju za karcinom"

Da bi stvar bila još dramatičnija, sam popust, koji se nekima možda ne čini toliko velik, iznosi dvije trećine prosječne mirovine u Hrvatskoj ili, još gore, čak čitavu mirovinu jednog prijevremeno umirovljenog građana.

Samo jedan posto ima mirovinu u visini cijene pregleda

Potvrđuju to i statistike. Dakle, pregled koji si je u privatnoj klinici predsjednica s lakoćom priuštila, priuštiti bi si moglo svega jedan posto hrvatskih umirovljenika, koliko ih ima s mirovinama većim od 7.000 kuna. Naravno, pod uvjetom da su na jedan pregled spremni potrošiti čitavu mirovinu.

S druge strane, mirovinu do visine iznosa kojeg je predsjednica prilikom pregleda uštedjela, prima gotovo pola milijuna umirovljenika, točnije njih 461 tisuća ili gotovo polovina od 1,14 milijuna umirovljenih prema općim propisima. Riječ je o umirovljeničkim skupinama s mirovinama do 500 kuna, zatim od 500 do tisuću kuna, od tisuću do 1.500 kuna te od 1.500 do 2.000 kuna. Posljednja kategorija s primanjima u rangu predsjedničina popusta okuplja gotovo 180.000 umirovljenika, uglavnom prijevremenih.

Predsjednica dobila veći popust nego što iznosi mirovina polovine građana
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap