Predizborno vrijeme i u Poljskoj: Svaki umirovljenik dobit će 1.900 kuna bonusa

Josip Mihaljević
5. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Kako se razlikuju predizborna obećanja u Hrvatskoj i u Poljskoj? Premijer Plenković najavio je (već najavljen) rast mirovina za one s najnižom mirovinom za 3,13 posto, a Poljaci su malo direktniji. Plenkovićevo povećanje bit će oko 45 kuna, dok Poljaci baš svakom umirovljeniku dijele 1.900 kuna bonusa.

Foto: Poljski premijer Mateusz Morawiecki | Youtube screenshot

U donjem domu poljskog parlamenta jučer je prošao Pension Plus zakon koji svim umirovljenicima predviđa jednokratni bonus od 255.75 Eura, odnosno 1.900 kuna, piše polandin.com.

Velika većina je izglasala ovaj zakon, iako ga oporba kritizira i naziva podmićivanjem umirovljenika mjesec i pol dana prije održavanja izbora za Europski parlament. Čak 396 zastupnika glasalo je za, tri su bila protiv i 19 ih je bilo suzdržano.

Premijer vladajuće stranke ‘Pravo i pravda’ kazao je kako će to biti jedna od tri financijske injekcije umirovljenicima, uz indeksaciju mirovina i novog zakona koji će im smanjiti porez na dohodak.

Ministarica obitelji i rada Elzbieta Rafalska kazala je pritom kako je briga za starije građane u Poljskoj prioritet njihove vlade i politike.

Opozicijska zastupnica Magdalena Kochan, koja dolazi iz liberalnog centra Civilne koalicije podržala je projekt, ali je u isto vrijeme optužila vladu da žele utjecati na izbore koji će biti održani u svibnju, budući da će bonus biti isplaćen u tom mjesecu.

Čak 9.8 milijuna umirovljenika dobit će bonus, a ukupan trošak takvog poteza koštat će 2.51 milijardi eura.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap