Praznik rada u Zagrebu: Pročitajte kojih šest reformi zahtjevaju sindikati i kada će se dijelit besplatni grah na Maksimiru

Josip Mihaljević
29. travnja 2018.
Novosti
A- A+

U utorak će se diljem svijeta obilježiti Međunarodni praznik rada. U glavnom gradu odvijat će se dva načina obilježavanja. Ona službena, koju organizira Grad, održat će se u parku Maksimir uz besplatan grah. Onu neslužbenu organiziraju Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata pod sloganom “Za reforme za ljude”. Pročitajte čestitku gradonačelnika Milana Bandića te obraćanje predstavnika sindikata u nastavku teksta.

maksimir prvi maj

Foto: Youtube screenshot

Oba događaja bi se trebala stopiti u jedan. Prosvjedna povorka kreće u utorak, 1. svibnja u 11.00 sati ispred Radničkog doma. Krenut će Šubićevom, te Maksimirskom ulicom do parka Maksimir gdje će program već biti u punom jeku. U parku program kreće podjelom karanfila i nastupom Puhačkog orkestra ZET-a već od 9.30 sati.

“Za reforme za ljude”

Ovogodišnji Međunarodni praznik rada SSSH i Matica hrvatskih sindikata obilježit će prosvjednom povorkom u Zagrebu pod sloganom “Za reforme za ljude“. Poziv je to Vladi RH za zaokretom i potpuno novom ekonomskom i socijalnom politikom te reformama koje će biti provedene u korist svih radnika i građana. Vladu će pozvati na provedbu reformi za kvaltiteniji život i ostanak ljudi u hrvatskoj.

Hrvatski radnici traže ovih šest stvari: pravedne plaće i bolje uvjete rada, dostojanstvenu starost, kvalitetno obrazovanje kao temelj razvoja i budućnosti, efikasan javan zdravstveni sustav dostupan svima, učinkovito pravosuđe i javnu upravu, te vraćanje povjerenja građana u institucije, kao i promjenu odnosa prema Europskoj uniji i unutar nje – Europu za građane.

Prosvjednicima u Zagrebu pridružit će se i prosvjednici iz drugih krajeva Hrvatske koji će organizirano, autobusima doći u Zagreb iz Pule, Rijeke, Varaždina, Čakovca, Karlovca, Siska, Slavonskog Broda i Osijeka.

prosvjed za reforme za ljude

Foto: Facebook

Bandić prošle godine podijelio 60.000 porcija graha

crveni karanfil
Pogledajte programe ovih gradova za Međunarodni praznik rada 1. svibnja

Na prošlogodišnjoj proslavi (koja je bila pred lokalne izbore), Grad je podijelio 60 tisuća porcija graha građanima. Gradonačelnik je tada, sjetit ćete se, podigao lonac od 80kg, dobio kilu i morao otići na operaciju.

Program će krenuti u 9:30 sati na glavnom ulazu u maksimirski park uz Zagrebačke mažoretkinje, KUD Bukovac i Puhački orkestar ZET-a. Službena podijela graha započet će u 10.00 , a trajat će sve do 18.00 sati. Povorka bi se nakon uvoda trebala zaputiti do pozornice gdje će nastupiti brojni KUD-ovi, dječji zborovi i drugi nastupatelji. Program će voditi Darko Janeš.

U nastavku pročitajte čestitku građanima i poziv na druženje u utorak koju je uputio gradonačelnik Milan Bandić:

“Drage Zagrepčanke i dragi Zagrepčani, radnice i radnici,
 
od srca vam čestitam 1. svibnja – Međunarodni praznik rada i blagdan sv. Josipa radnika!
 
Osim podsjećanja  na dugu i tešku borbu za radnička prava, 1. svibanj ujedno je i prigoda da današnjicu sagledamo iz perspektive onih koji stvaraju, grade, privređuju. Da  vidimo gdje smo, koji su nam ciljevi i što zajedno trebamo činiti da naše društvo bude bolje, solidarnije, tolerantnije i bogatije te kako  generacijama koje dolaze osigurati okružje u kojem će njihovi potencijali u njihovoj domovini doći do punog izražaja.
 
Mi u  Zagrebu vjerujemo da nam je to temeljni zadatak i zato činimo sve da, inzistirajući na načelu solidarnosti i vodeći računa o dostojanstvu svakoga čovjeka, afirmiramo rad, kreativnost i znanje kako bi sreću i vlastiti put mladi pronašli u svojoj zemlji i u svome gradu.
 
Drage sugrađanke i dragi sugrađani, pozivam vas u utorak od 10,00 do 18,00  sati na naše tradicionalno druženje u park Maksimir kako bismo uz prigodni zabavni program i neizostavni prvosvibanjski zagrebački grah i ove godine zajedno obilježili Međunarodni praznik rada.

Vaš gradonačelnik
Milan Bandić”

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap