Praznik rada u hrvatskim gradovima: Od gužvare, Milanovića, komičara do neizostavnog graha

Alberta Požgaj
29. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Prvi maj vraća se u hrvatske gradove nakon nekoliko godina pauze. Od Osijeka do Varaždina preko Rijeke i Splita, očekuje se bogat prvomajski program.

Praznik rada 2018 na Maksimiru Foto: Marko Matijević | mirovina.hr

Nakon dvije godine pauze zbog Covida-19, tradicionalna proslava 1. maja odvit će se u većini hrvatskih gradova. Građane čeka bogat zabavni program od lutkarskih predstava, boćanja, stand-up nastupa do koncerata.

Osijek slavi uz gužvaru i tambure

Praznik rada će se u Osijeku slaviti na lijevoj obali Drave, kod Katakombi s početkom u 11 sati, dok će podjela besplatnog graha krenuti u 12 sati, kako navode službene stranice Grada Osijeka. Građanima će uz grah, gradonačelnik Ivan Radić dijeliti i gužvaru, tradicionalni slavonski kolač.

“Praznički ugođaj upotpunit će Tamburaški sastav Žeteoci iz Tenje koji sa svirkom započinju u 11 sat”, ističu iz Grada.

screenshot: Službeni portal Grada na Dravi Osijek.hr

screenshot: Službeni portal Grada na Dravi Osijek.hr

Varaždincima posjeta predsjednika Milanovića

Za Varaždince, proslava Prvog maja kreće budnicama od 8:30 na čak osam lokacija u gradu, dok će glavna manifestacija na Kupalištu na Dravi trajati od 10 do 16 sati.

maksimir prvi maj
Nakon dvije godine korone, Zagreb opet slavi 1. maj: Dijeli se 30 tisuća porcija graha

“Prigodni program na Dravi kojeg će koordinirati Saša Grabarić kreće od 10 sati, kao i podjela prvomajskog graha. Nastupit će mali bubnjari DND Varaždin, Varaždinske mažoretkinje, Mali slavuji DND Varaždin, Centar tradicijske kulture Varaždin, Kuburaška udruga Maruševec, a od 13 sati okupljene će zabavljati DJ”, utvrdila je direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth.

Iz Grada su istaknuli kako će dijeljenje prvomajskog graha biti praćeno dobrom glazbom i ugodnom zabavom uz prisustvo posebnog gosta.

“Uz sve naše drage sugrađane, Varaždince, proslavi će se pridružiti i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović”, zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Boćanje uz besplatni ručak za Rijeku

Što se tiče Rijeke, slavlje za Praznik rada održat se u parku kod Trsatske gradine s početkom u 10 sati, dok će dijeljenje besplatnog ručka i pića započeti u 13:30, prenosi Riportal. Građani će se moći opustiti uz boćanje, kartanje briškule i trešete ili pak uz taktove banda Swing Rijeka. Riječani se na proslavi 1. maja moći uživati sve do 21 sat.

“Prisutnima smo organizirali natjecanje u kartanju i boćanju, a najmlađima smo osigurali prostor za zabavu – gumeni grad. Od izvođača će nastupati Gradska glazba Trsat, Prve riječke mažoretkinje, Mješoviti zbor Jeka Primorja i Klapa Nevera dok će u popodnevnim satima građane zabavljati band Swing.  Prisutnima će se u 12:00 sati obratiti Marko Filipović, Zlatko Komadina, Ivica Lukanović i Peđa Grbin”, istaknuo je predsjednik Gradske organizacije SDP Rijeka, Marko Filipović.

screenshot: Visit Rijeka

screenshot: Visit Rijeka

Grah, stand-up i DJ u Splitu

Splićanima je Grad omogućio slavlje Prvog maja na Marjanu na platou ispred Zoološkog vrta uz dijeljenje tradicionalnog graha od 12 sati. Program je bogat te nitko neće ostati razočaran. Oni najmlađi će imati priliku uživati u lutkarskim predstavama, dok će odrasli moći birati što žele vidjeti i poslušati. Naime, program će biti ispunjen glazbom i smijehom uz nastupe splitskih stand-up komičara Josipa Škilje, Tomislava Primorca, Ivice Lazanea i Ante Travizija te nastupe grupe Mjesni odbor i Dj-a Duple.

Isto tako, na slavljeničku nedjelju uvodi se posebna autobusna linija, navode iz Prometa Split.

“U nedjelju 01.05.2022.g., a povodom proslave Međunarodnog praznika rada, uvodi se posebna autobusna linija na relaciji HNK – Marjan / Marjan – HNK. Za putnike će prijevoz na navedenoj liniji biti besplatan”, ističu iz Prometa Split.

Kako će Praznik rada proslaviti Zagreb, pogledajte OVDJE.

Praznik rada u hrvatskim gradovima: Od gužvare, Milanovića, komičara do neizostavnog graha
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap