Praznik rada: Nekada je ovo bio omiljeni neradni dan, dok se danas veže uz besplatan grah

Ana Kanazir
27. travnja 2023.
Novosti
A- A+

Praznik rada je Međunarodni praznik, što znači da se obilježava diljem svijeta. Sve je krenulo prije više od 130 godina kada su se radnici u Chicagu pobunili protiv nehumanih uvjeta rada. Danas se praznik rada u našoj zemlji najčešće slavi uz besplatan grah i zabavni program.

Proslava Praznika rada

Praznik rada | Foto: Marko Matijević, mirovina.hr

Praznik rada je nastao kao borba za bolje radničke uvjete i bolja prava, dok se danas ovaj dan obilježava slavljem diljem gradova u Hrvatskoj.

Nekada je Praznik rada bio omiljeni praznik. U Jugoslaviji su na ovaj dan organizirane parade “slobodnih i ponosnih” i to u većim gradovima Jugoslavije, gdje bi onda nastupila i vojska. Noć prije bi se izašlo negdje u prirodu na takozvani uranak, a sljedeći dan bi se u većem broju okupile obitelji i prijatelji, kao i kolege s posla. Više o tome možete pročitati u ovom tekstu.

Krajem devedesetih Praznik rada se slavio slično kao danas, pri čemu je zaboravljena borba za radnička prava, dok je u središtu bilo slavlje. Neki su na taj dan sa svojom tvrtkom išli na izlete, a kada bi ovaj dan pao na utorak ili četvrtak, često bi se spojilo s vikendom pa bi svi uživali u duljem vikendu. Danas se Praznik rada slavi uz grah i zabavu. Upravo zato nas i zanima na koji ćete način vi proslaviti Praznik rada, a glasati možete u anketi ispod teksta.

Kako ćete proslaviti Praznik rada?

Copy link
Powered by Social Snap