Pravobraniteljica regirala na plan borbe protiv siromaštva: ‘Pa vi niste starije izdvojili kao posebnu skupinu’

Josip Mihaljević
25. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Ministarstvo rada je u proceduru javnog savjetovanja uputilo prijedlog Nacionalnog plana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti 2021.-2027. Stariji građani nisu uvršteni kao posebna skupina iako su oni najsiromašniji među nama. Pročitajte kritike Pučke pravobraniteljice i Europske kuće ljudskih prava.

pučka pravobraniteljica tena

Foto: Tena Šimonović Einwalter | Youtube screenshot

“Mrtvo slovo na papiru” – tako su razne javne osobe opisivali staru strategiju borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, a novi Nacionalni plan borbe protiv siromaštva u razdoblju od 2021. do 2027. godine, koji je tek u javnom savjetovanju, dobio je istu etiketu.

U golemom dokumentu konkretnih mjera za starije siromašne građane nećete pronaći previše – sve što se spominje može se naći i u drugim dokumentima Ministarstva rada, a radi se o reformi obiteljskih mirovina i mršavom povećavanju najniže mirovine.

Pučka pravobraniteljica: Stariji najsiromašniji, a nisu izdvojeni kao posebna skupina

Iz Ureda pučke pravobraniteljice su komentirali kako posebna ranjiva skupina nisu izdvojene starije osobe:

Poražavajuće: 800.000 umirovljenika živi ispod granice siromaštva!

“Iako je prema podacima DZS-a za 2019. godinu za osobe starije od 65 godina koje žive u samačkim kućanstvima stopa rizika od siromaštva iznosila 50,3%, a za osobe starije od 65 godina iznosila 30,1%, što je najveći postotak u odnosu na sve ostale dobne skupine”, stoji u komentaru Ureda pučke pravobraniteljice.

Većina starijih su siromašni jer imaju male mirovine, ali među njima ima i korisnika zajamčene minimalne naknade te nacionalne naknade za starije osobe, dodaju iz Ureda pučke pravobraniteljice, te primijećuju kako u planu borbe protiv siromaštva nema osvrta na adekvatnost tih naknada. Pozdravljaju najave o rastu zajamčene minimalne naknade, ali dodaju da bi trebalo ići u povećanje nacionalne naknade za starije što za sada nije u planu_

“Ona trenutno iznosi 800 kuna i korisnici su starije osobe koje su u dubokom i trajnom siromaštvu”, dodaje Pučka pravobraniteljica.

Što se tiče povećanja visine obiteljskih i najnižih mirovina, iz Ureda pučke pravobraniteljice ocjenjuju kako je provedba tih mjera, kako stoji u dokumentu, nejasna i nerazumljiva.

Europska kuća ljudskih prava: Mrtvo slovo na papiru

Iz Europske kuće ljudskih prava bili su još oštriji – oni zahtijevaju od Vlade RH da povuku ovaj prijedlog Nacionalnog plana borbe protiv siromaštva te da izrade novi koji će se temeljiti na potrebama ranjivih skupina i koji će imati ambiciju zaista riješiti barem dio sustavnih problema.

siromaštvo
Novi plan borbe protiv siromaštva: Ministarstvo je fokusirano na dvije skupine umirovljenika

“Poražavajuće je da je novi Nacionalni plan za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti površan, nedorečen i promašen. Kao i prošla strategija borbe protiv siromaštva, taj plan je mrtvo slovo na papiru. Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike nam ponovno servira neadekvatne, neučinkovite i površne mjere, ignorirajući prava i potrebe ranjivih skupina, isključujući iz mjera djecu izbjeglice, osobe starije životne dobi,, žrtve obiteljskog nasilja, mlade u NEET položaju, kao i niz problema u području obrazovanja, stanovanja, zdravstva, socijalne zaštite i adektvatnog životnog standarda”, stoji u priopćenju Europske kuće ljudskih prava.

Pravobraniteljica regirala na plan borbe protiv siromaštva: ‘Pa vi niste starije izdvojili kao posebnu skupinu’
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap