Bez prava na besplatni javni prijevoz ostalo 9.000 Zagrepčana!

Jasmina Grgurić Zanze
23. siječnja 2018.
Novosti
A- A+

Grad Zagreb proveo je najavljenu reviziju korisnika koji su imali pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a. Bez javnog prijevoza u 2018. ostalo je tako ukupno čak oko 9.000 putnika na zagrebačkom području, a među njima su i brojni umirovljenici.

Revizija utvrdila da neki ipak ne ispunjavaju uvjete za besplatnu vožnju (foto:Pixabay)

Da će dio umirovljenika ostati bez besplatnog javnog prijevoza, krajem prošle godine upozorio je zagrebački zastupnik Renato Petek iz stranke “Naprijed Hrvatska”. S obzirom da je gradonačelnik Milan Bandić najavio “rezanje” proračunskih sredstava za socijalna davanja, zastupnik je izrazio bojazan kako će Grad Zagreb ići u snižavanje dohodovnog cenzusa za ostvarivanje prava na besplatnu godišnju kartu ZET-a, no to se nije dogodilo. Naime, iz gradske uprave krajem prosinca potvrdili su nam da se, između ostaloga, sredstva smanjuju jer će biti provedena revizija korisnika, što je i učinjeno.

Uvjete ispunjava 74.244 korisnika

Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u prosincu je izvršio preispitivanje uvjeta za daljnje korištenje besplatne godišnje pokazne karte ZET-a za 2018. godinu. Tijekom provedenog postupka utvrđeno je kako je pravo na besplatnu pokaznu kartu ZET-a izgubilo oko 9.000 korisnika, dok 74.244 korisnika i nadalje ispunjava uvjete za ostvarivanje navedenog prava – obavijestili su iz Grada Zagreba.

Umirovljenici neće ostati bez prijevoza, ali revizija korisnika bit će provedena

Inače, zagrebački Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, sukladno Odluci o socijalnoj skrbi Grada Zagreba, osigurava pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a u četiri kategorije. Osim onih koji imaju status roditelja njegovatelja ili njegovatelja te radno nesposobnih osoba kao korisnika zajamčene minimalne naknade, pri Odjelu za socijalnu skrb Ureda to pravo ostvaruju i umirovljenici čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200 kuna mjesečno, ali i svi stariji od 65 godina života koji nisu korisnici mirovine, a s istom tolikom visinom primanja.

Počelo punjenje karata

Prema dogovoru Grada Zagreba i ZET-a, za siječanj su još vrijedile karte odobrene lani, a u petak je započelo punjenje pretplatnih karata za 2018. godinu na svim prodajnim mjestima ZET-a i kioscima I-novina.

ZET obavještava kako je započelo izdavanje kupona i za osobe s invaliditetom koje nisu zaposlene, a u tijeku su završne radnje nakon kojih će biti omogućeno preuzimanje kupona i članovima obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, o čemu će naknadno obavijestiti iz ove gradske tvrtke.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap