Pravno savjetovalište SUH-a: “Najveći problem je preslaba zakonska zaštita imovine umirovljenika”

Jelena Ratko
26. veljače 2018.
Novosti
A- A+

Milan Tomičić umirovljeni je pravnik koji radi u Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH). Zaposlenici Pravnog savjetovališta, kao i drugih savjetodavnih tijela koja djeluju unutar SUH-a su volonteri s pravom na simboličnu naknadu za troškove prijevoza i slične troškove. Radi se četiri dana u tjednu, a po potrebi i petkom.

Foto: screenshot

Za sva pravna pitanja vezana uz prava koja imaju i zakone koji se na njih odnose, umirovljenici se obraćaju gospodinu Tomičiću i njegovim kolegama u Pravnom savjetovalištu. Pitali smo Tomičića kakvi im upiti najčešće pristižu, s čime se umirovljenici bore, u kakvom su položaju i koliko ih se javlja.

Koliko je umirovljenika upoznato s radom Besplatnog pravnog savjetovališta SUH-a? Je li se povećao broj ljudi koji vam se obraćaju za pomoć u posljednjih 13 godina djelovanja savjetovališta?

Sa sigurnošću možemo reći da su svi članovi Sindikata umirovljenika Hrvatske upoznati s radom Pravnog savjetovališta SUH-a. O postojanju Pravnog savjetovališta članovi SUH-a su upoznati preko našeg glasila GLAS umirovljenika, putem informacija koje dobivaju iz podružnica kojih su članovi, te tribina s aktualnim pravnim temama od interesa za umirovljenike. Pravnom savjetovalištu se obraćaju i umirovljenici drugih udruga kao što su Matica, BUZ, SU, HSU itd.

Što smatrate najvećim nedostatkom zakonodavstva kada je riječ o pravima i mogućnostima starijih osoba?

Najvećim nedostacima zakonodavstva, kada je riječ o pravima starijih osoba, smatramo nedostatak empatije i sluha za probleme i zaštitu umirovljenika, pogotovo njihove imovine. Više puta smo okretali pisane inicijative pred Ministarstvom pravosuđa za dopunu reguliranja ugovora o doživotnom uzdržavanju te ukidanju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. Međutim, te inicijative Ministarstvo pravosuđa nije prihvatilo. Najveći pravni problem umirovljenika je preslaba zakonska zaštita imovine umirovljenika.

Milan Tomičić, pravni savjetnik SUH-a | Foto: privatna arhiva

Možete li iz upita koji vam pristižu izdvojiti nekoliko najčešćih?

Najčešći upiti za zaštitu umirovljenika vezani su uz njihovu imovinu, mirovinska prava i prava vezana uz Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Kojim vam se putem moguće obratiti i koliko je uobičajeno trajanje obrade zahtjeva/ upita?

Obraćanje Pravnom savjetovalištu najčešće je neposredno dolaskom u Pravno savjetovalište, telefonom ili e-mailom. Obrada zahtjeva je ovisna o složenosti predmeta, a najčešće se odgovor ili savjet dobije isti dan.

Foto: screenshot

Uspijevate li, generalno gledajući, po Vašoj osobnoj procjeni, pomoći ljudima?

Ne koliko bismo mi htjeli i mogli se truditi, ali postoje konkretni rezultati kao npr. Odluka Ustavnog suda o neobeštećenju umirovljenika, neplaćanje obaveznih liječničkih pregleda za produljenje vozačke dozvole. Potvrde našeg dobrog rada stižu nam s terena. Često dobivamo potvrde djelotvornosti naših savjeta koje smo dali na upite umirovljenika.

Kako se umirovljenici mogu najlakše pravno zaštititi u situacijama „hitnoće“ kada im nije dostupna pomoć SUH-a?

U skladu sa Zakonom o pružanju besplatne pravne pomoći, umirovljenici ovisno o imovinskom cenzusu mogu dobiti besplatnu pravnu pomoć, odlukom Gradske uprave – Područni ured Pešćenica, Zapoljska 1.

S kojim je zakonima, po Vašem mišljenju, nužno upoznati sve umirovljenike?

Za umirovljeničku populaciju najinteresantniji zakonski propisi su: Zakon o obveznim odnosima, Ovršni zakon, Zakon o vlasničkim i drugim stvarnim pravima, te Obiteljski zakon.

Vrata prostorija Sindikata na adresi Trg kralja Petra Krešimira IV. 2 otvorena su za sve umirovljenike kojima je potreban savjet, a pravniku je moguće obratiti se i putem interneta na službenoj stranici SUH-a.

Copy link
Powered by Social Snap