Poznati meteorolog vratio se iz mirovine na male ekrane: “Čeka nas toplija zima”

Jasmina Grgurić
21. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Da se na malim ekranima ne cijeni samo mladost i izgled, nego i stručnost, svjedoči svojim povratkom iz mirovine poznati meteorolog Ivan Čačić. Nakon sedmogodišnje stanke ponovno ćemo gledati njegove prognoze, ali ne na HTV-u gdje je radio desetljećima.

Meteorolog Ivan Čačić Foto: Dnevnik Nova TV

Gotovo četiri desetljeća Ivan Čačić (69) radio je u Državnom hidrometeorološkom zavodu, gdje je bio dugogodišnji ravnatelj, a vremensku prognozu na HTV-u vodio je 25 godina. Danas je u mirovini, ali vraća se na male ekrane, ovoga puta ne na javnu televiziju, nego na Novu TV koja ga je pozvala.

Pandemija mu otvorila vremenski prostor za povratak

“Pred kamerama sam bio do 2014., ali posljednjih godina bilo je to sve rjeđe jer sam imao mnogo zahtjevnih zadataka i kao ravnatelj DHMZ-a i u okviru Svjetske meteorološke organizacije. Pri kraju to stvarno više nije bilo izvedivo pa sam prestao s time jer morate odlučiti koji su vam prioriteti, iako je meni prognoza zašla pod kožu i osjećao sam se dobro. Povratak prognozi vratio me u onu istu ‘vibru’ koja mi je bila bliska i dio mene – rekao je za Jutarnji list mr. sc. Ivan Čačić.

Osim poziva da se priključi prognostičarskom timu Nove TV, odluci je presudila i pandemija koja mu je otvorila vremenski prostor za povratak i ovoj vrsti posla.

Zoran Vakula: "Mirovinu priželjkujem već sad i nadam se uživanju u njoj bez dodatnog rada"

“Zbog covida, protekla godina dovela je do smanjenja gotovo svih aktivnosti. Još sam službeno savjetnik u Svjetskoj meteorološkoj organizaciji, ali zapravo više nema sastanaka kao prije, konferencije se održavaju na daljinu, što je meni dosta teško pratiti iz Zagreba” – objašnjava Čačić koji je, iako u mirovini, sve do 2019. radio na uspostavi svjetskog sustava za rane najave različitih tipova nepogoda.

Objasnio kako dolazi do pogrešnih prognoza

Meteorolozi su omiljena lica, ali ne baš toliko kada pogriješe. Čačić je objasnio da do grešaka dolazi i zbog mjerenja iznad Atlantskog i Tihog oceana i ta pogreška putuje zajedno s vremenskim zbivanjima. Pouzdanost prognoze je najveća do tri dana, kaže, a nakon toga ona se postupno smanjuje.

Na pitanje kakva nas zima čeka, odgovora:

“Prema izvješću Međunarodnog panela za promjenu klime, s velikom sigurnošću mogu reći da će deset sljedećih zima biti osjetno toplije od deset prethodnih” – rekao je Čačić.

Poznati meteorolog vratio se iz mirovine na male ekrane: “Čeka nas toplija zima”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap