Poznata je tema Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, a fokus je na usamljenosti

Ana Kanazir
19. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Četvrti po redu Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba održat će se u nedjelju, 28. srpnja, a tema koju je ove godine odabrao papa Franjo je ‘Ne odbaci me u starosti mojoj’. Ovime se želi skrenuti pažnja na činjenicu da je usamljenost veliki problem u životu starijih osoba.

baka i djed s dvoje malih unuka

Bake i djedovi | Foto: Pixabay

Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba je ustanovio papa Franjo kako bi se podigla svijest o problemima s kojima se susreću starije osobe. Svake godine se održava pod drugačijom temom, a organizira se i posebna proslava u Rimu, posebno hodočašće u Međugorju, dok svećenici dijele potpuni oprost grijeha.

baka i djed s dvoje malih unuka
Dan djedova, baka i starijih osoba: Papa poslao poruku o međugeneracijskom zajedništvu kojeg neki žive svaki dan

‘Ne odbaci me u starosti mojoj’ je tema IV. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, a ovaj dan će se slaviti u nedjelju, 28. srpnja. Tema je preuzeta iz Psalma 71, molitva starca koji se prisjeća povijesti svojeg prijateljstva s Bogom, piše ika.hkm.hr.

Ovaj Dan nastoji poduprijeti nastojanja svake crkvene zajednice u povezivanju generacija i borbi protiv usamljenosti, sa sviješću da ‘Nije dobro čovjeku biti sam’, kako se navodi u Svetom pismu.

Obilježavanje ovog dana je zapravo nastavak inicijative koju je pokrenuo papa Benedikt XVI. kada je 2008. uveo molitvu za djedove i bake na zamolbu Katoličkog udruženja djedova i baka. Ta se inicijativa onda nastavila da bi se u prigodi blagdana sv. Joakima i Ane, a najbliže tome je četvrta nedjelja u srpnju, to pretvorilo u Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap