Dan djedova, baka i starijih osoba: Papa poslao poruku o međugeneracijskom zajedništvu kojeg neki žive svaki dan

Milan Dalmacija
24. srpnja 2023.
Novosti
A- A+

Svjetski je dan djedova, baka i starijih osoba proslavljen s porukama zajedništva, dobrote i solidarnosti među generacijama. Papa Franjo je naglasio da bake i djedovi pružaju mjesto gdje djeca i unuci uče što znači dom i što predstavlja nježnost zagrljaja. Pritom je ljubav baka i djedova za djecu i unuke bezgranična.

Bake i djedovi | Foto: Pixabay

Ova je nedjelja bila u znaku djedova, baka i starijih osoba. Naime, po treći put obilježen je Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. Središnja je proslava održana u bazilici svetog Petra u Rimu, gdje je papa Franjo, pred otprilike 8.000 starijih iz cijele Italije, pod egidom iz Lukina evanđelja “Od koljena do koljena dobrota je njegova” poslao važne poruke o međuljudskim i međugeneracijskim odnosima u suvremenom društvu.

Pomoću prispodobe iz evanđelja o gorušičinom zrnu, papa Franjo je istaknuo važnost međugeneracijske razmjene kao sredstva za učenje ljepote života, ali i jačanja Crkve, piše Vatican News. Istaknuo je da bake i djedovi pružaju mjesto gdje djeca i unuci uče što znači dom i što predstavlja nježnost zagrljaja, a s tim se vrednotama kasnije gradi ljepši život i bratsko društvo.

baka i djed s dvoje malih unuka
Dobar motiv za proslavu Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba: Cilj je iskorjenjivanje kulture odbacivanja

Pomoću prispodobe o žitu i kukolju, papa je podsjetio da se stariji često osvrću unatrag potaknuti nostalgijom i željom da isprave greške iz prošlosti. Stoga ih je pozvao da život prihvate s vedrinom i strpljivošću te da ne žive sa žaljenjem i grižnjom savjesti. Naglasio je da je starost životno doba za pomirenje.

Naslanjajući se na to, papa je kroz prispodobu miješanja kvasca i brašna istaknuo da je miješanje zapravo umijeće zajedničkog življenja, uzajamnog susretanja te povezivanja s drugima, koje pobjeđuje individualizme i egoizme. Potrebno je gajiti to umijeće, rekao je, kako starije osobe ne bi bile marginalizirane ili napuštene. Na kraju je pozvao mlade i stare da dijele svoje darove i žive zajedno međusobno se poštujući, slušajući i razgovarajući.

– Prijateljstvo sa starijom osobom može pomoći mladima da život ne vide samo u sadašnjosti i da shvate da sve ne ovisi o njima i njihovim sposobnostima. Za starije pak prisutnost mlade osobe u njihovim životima može dati nadu da njihovo iskustvo ne će biti izgubljeno i da će njihovi snovi ipak naći ispunjenje, istaknuo je papa Franjo.

Slavlja diljem zemlje

Svjetski dan baka, djedova i starijih osoba slavi se u nedjelju najbližu blagdanu Joakima i Ane, Isusovih bake i djeda. Oni su zbog svog predanog rada, pomaganja drugima i strpljivosti, u poodmakloj dobi doživljeli ispunjenje svoje želje, dobivši kći Mariju. Stoga su na brojnim misnim slavljima, svećenici udjeljivali oprost grijeha, o čemu smo već pisali. Misnih je slavlja u Hrvatskoj tijekom proteklog tjedna bilo u župama, domovima za starije osobe, ali i u kućanstvima.

Tako je požeški biskup Antun Škvorčević posjetio Dom za starije osobe u Velikoj, prenijevši iste poruke. Ravnateljica doma, Mirjana Novak poručila je da su djedovi i bake, kao i druge starije osobe, “živo vrelo vjere i životnih iskustava, pravi Božji dar, čije se bogatstvo ne smije zaboravljati”, prenosi 034portal.

međugorje
Fra Zvonimir Pavičić najavio posebno hodočašće baka i djedova u Međugorje

Uz molitvu za unučad i praunučad, slavlje je održano u Župi Krista Kralja u Domaslovcu, Domu za starije i nemoćne sveti Ivan Pavao II. u Biljanima Donjim te u Caritasovom domu za starije osobe “Sv. Kamillo de Lellis” u Vrbovcu, prenosi Hrvatska katolička mreža, koja je objavila i molitvu povodom ovog dana, a koju možete pročitati ovdje.

Sve počinje u obitelji

A da stariji tekako imaju štogod prenijeti mladima dokazuje i primjer obitelji Zelić. Baka Katarina i djed Mladen imaju osmero djece i 18 unučadi. Upoznali su se u crkvi, a vjera im mnogo znači u životu. Uz poljubac unucima neizostavan je i križić, običaj kojeg je baka Katarina preuzela od svoje majke.

– Svake večeri prije spavanja, došla bi i stavila mi križ na čelo i rekla: “Križ na čelo da Bog blagoslovi moje drago čedo”. To smo mi uveli jedan za drugoga dok smo hodali, a onda u braku svaku večer bi otišli gore kad bi oni legli i s njima svima podijelili blagoslov i tako su onda djeca sama počela nama taj blagoslov vraćati, ispričala je Katarina Zelić novinarki HRT-a Ivani Šimunić.

Djedovima i bakama poklonite vrijeme, jer kod njih odgovor “nemam vremena” ne postoji, poruka je iz priloga RTL-ove novinarke Ide Bahlen koja je na Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba dočarala idilu mlađih i starijih generacija na ljetovanju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap