Poznat je sastav 11. saziva Hrvatskog sabora, evo kako će izgledati

Ana Kanazir
22. travnja 2024.
Novosti
A- A+

U novom sazivu Hrvatskog sabora ukupno 19 stranaka će imati svoje predstavnike. Ovo je pet manje u odnosu na prošli saziv, a poznato je tko će sjediti u sabornici. Tako će 61 mjesto popuniti zastupnici HDZ-a i njihovi partneri, među kojima je i Veselko Gabričević iz HSU-a, a tu je i nezavisna kandidatkinja Marijana Petir, dok SDP ima ukupno 42 mandata. Zanimljivo je i kako će biti više od 60 novih imena u Saboru.

sabor

Foto: Youtube screenshot

Iako se još uvijek čeka konačan sastav Sabora koji će se dobiti nakon sastavljanja Vlade, poznato je koliko je koja stranka dobila mjesta, ali i tko su pojedini zastupnici.

Kutija s natpisom izbori 2024.
Građani su rekli svoje: HDZ dobio 61 mandat, a Umirovljenici zajedno nisu prešli izborni prag

Svoje predstavnike će imati 19 stranaka

U 11. sazivu Hrvatskog sabora će svoje predstavnike imati 19 stranaka. Na desnoj strani će sjediti 61 zastupnik iz HDZ-a i partnera s kojima su izašli na izbore. Među njima su dva zastupnika HSLS-a, jedan HNS-a, predstavnik umirovljenika, predsjednik HSU-a Gabričević, zatim zastupnik iz HDS-a i nezavisna Marijana Petir, dok je trojicu zastupnika izabrala dijaspora, kako piše vijesti.hrt.hr.

SDP je dobio 42 mandata za stranku i partnere, pa će tako u sabornici biti predstavnici HSS-a, Glasa i SIP-a, odnosno Krešo Beljak, Anka Mrak Taritaš i Dalija Orešković, a iz Centra će u Saboru biti Ivica i Marijana Puljak. Iz Domovinskog pokreta će u saboru biti 14 zastupnika, od toga su dva partneri, stranka Pravo i pravda i Mislav Kolakušić i nezavisni zastupnik Željko Lacković. Most će imati 11 zastupnika, a Možemo desetero.

Neke političare više nećemo gledati

Preostala mjesta u sabornici zauzet će dva zastupnika IDS-a, dva Nezavisne platforme Sjever, zastupnik Fokusa Dario Zurovec, i osam predstavnika nacionalnih manjina, piše vijesti.hrt.hr. Jednako tako, treba uzeti u obzir kako ovo nije konačan sastav Sabora, jer će se on formirati tek nakon sastavljanja Vlade, odabira ministara i državnih tajnika, ali i izbora zamjena za one koji su osvojili mandate, a imaju nespojive dužnosti.

S druge strane, bez povjerenja građana ostao je cijeli klub zastupnika Socijaldemokrata, a u Saboru neće biti ni predsjednice Radničke fronte Katarine Peović, ni Davora Dretara, kao ni Karoline Vidović Krišto iz Domovinskog pokreta. Iako je Fokus ušao u Sabor, u sabornici neće biti predsjednik stranke Davor Nađi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap