Poznat datum kada će nam na račune sjesti mirovine u veljači!

Jasmina Grgurić Zanze
3. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Nakon beskonačnog siječnja, barem kada je o ispražnjenim novčanicima riječ, stigla nam je veljača, mnogim umirovljenicima najdraži mjesec jer dva dana manje moraju razmišljati o financijama. Mirovinsko je danas objavilo kada će nam na račune biti isplaćena mirovina u “mjesecu ljubavi”.

Ilustracija. Rawpixel

Isplata mirovima za siječanj počinje u utorak, 8. veljače 2022. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama. Iznimka su pojedine banke koje umirovljenicima mirovinu isplaćuju unaprijed već od prvoga u mjesecu.

Mirovine ispod svakog prosjeka

Dodatne informacije, poručuju iz HZMO-a, mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati na infotelefonima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje 01/ 45 95 011 i 01/ 45 95 022 i na internetskoj stranici – www.mirovinsko.hr.

Udio mirovine u prosječnoj plaći ponovno pao. Pogledajte koliki je!

Beskrajno dugi siječanj umirovljenici su preživjeli s prosječnih 2.647 kuna, pri čemu je većina umirovljenika ispod prosjeka. Čak se i “sretnici” s prosječnom mirovinom nalaze ispod praga siromaštva za samca, koji u Hrvatskoj iznosi 2.927 kuna, s tim da je to podatak za 2020. godinu, dok će za 2021. zasigurno biti veći, a o aktualnoj godini s daljnjim poskupljenima da ni ne govorimo.

Medijalna mirovina je 2.441 kunu, što znači da polovina umirovljenika ima manje, a polovina više od toga iznosa.

Što ćemo sa 58 kuna povišice?

Od 1,13 milijuna umirovljenih prema općim propisima, više od 587 tisuća korisnika prima manje od 2.500 kuna pa ih tako više od polovine ne doseže ni prosječnu mirovinu. Dodatnih više od 140 tisuća nalazi se u skupini prosječnih primanja od 2.734 kune. Dakle, mirovinu manju od 3.000 kuna prima 728.234 umirovljenika, što je visokih 64 posto!

Polugodišnje usklađivanje mirovina neće biti dovoljno da umirovljenici pohvataju ritam. Još gore, do povišice od 2,2 posto čekati moraju sve do travnja kada će im prosječnih 58 kuna povišice (većini manje) biti isplaćeno za ožujak, s jednako tolikim zaostacima za siječanj i veljaču. Za očekivati je da bi iduće usklađivanje od srpnja trebalo biti barem dvostruko veće s obzirom na inflaciju, a HDZ najavljuje i novu formulu usklađivanja, što bi mogao biti djelomični spas za umirovljenike, jer bi povećanja u tom slučaju trebala ipak biti nešto veća. No, o tom po tom.

Poznat datum kada će nam na račune sjesti mirovine u veljači!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap