Pozitivan trend novih umirovljenika: Sve više ih uspješno izbjegava penaliziranu mirovinu

Josip Mihaljević
28. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Čini se kako je štetna strana ranijeg odlaska u mirovinu u vidu trajno smanjene (penalizirane) mirovine sve prisutnija u svijesti novih umirovljenika. Sve ih manje odlazi u prijevremenu mirovinu i bolje “ganjaju” povoljnije uvjete.

stariji radnik

Foto: Unsplash

Država je građanima tijekom donošenja mirovinske reforme pripremila neugodnih 0,3 posto penalizacije za svaki raniji mjesec odlaska u mirovinu. Sindikalni referendum “67 je previše” srušio je, između ostaloga, i tu odredbu pa ta penalizacija danas iznosi 0,2 posto po ranijem mjesecu odlaska u mirovinu od uvjeta za starosnu mirovinu.

aladrović
Ministarstvo rada: Za sada nećemo dizati dob za odlazak u mirovinu ni penalizaciju

To znači da ako netko s prvim uvjetima odlazi u mirovinu pristaje na to da će mu mirovina doživotno biti 12 posto manja. Iako se radi o povoljnijem uvjetu, čini se da sve manje novih umirovljenika bira prijevremeni odlazak u mirovinu.

Kako piše Novi list, u 2020. godini bilo je ukupno 37.385 korisnika starosnih i prijevremenih mirovina. U starosnu je otišlo 24.136 korisnika, dugogodišnjih osiguranika (60 godina i 41 godina staža) bilo je 5.343, a u prijevremenu mirovinu otišlo je sveega 7.880 korisnika. Veliko je to smanjenje od 8.284 koliko ih je bilo godinu dana ranije.

Pozitivan trend novih umirovljenika: Sve više ih uspješno izbjegava penaliziranu mirovinu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap