Požar u obiteljskom domu za starije kod Omiša: Dvije korisnice preminule, jedna dobila teže ozljede

Josip Mihaljević
28. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Jučer je oko 19:20 sati u domu za starije na području Dugog Rata izbio požar. Dvoje ljudi je preminulo, a jedna korisnica je teže ozljeđena.

dom za starije požar omiš

Foto: Google street view

Jučer je oko 19:20 sati u Obiteljskom domu za starije ”Providenca” u Dugom Ratu buknuo požar, piše. Dvije osobe su preminule, a ostatak korisnika je evakuiran u prizemlje Doma koje nije bilo zahvaćeno požarom.

Policija: Dvije osobe stradale, jedna zadobila teške ozljede

PU splitsko-dalmatinska je kratko izvijestila o događaju.

“Sinoć, 27. rujna oko 19.20 izbio je požar u prostoriji ustanove u Dugom Ratu. Dvije osobe su smrtno stradale, a jedna osoba je zadobila teške i po život opasne ozljede, te je hospitalizirana u splitskoj bolnici. Nadležno državno odvjetništvo uz asistenciju policije obavit će očevid”, navode iz PU splitsko-dalmatinske.

Drugi put ove godine

Drugi je ovo požar u domovima za starije ove godine, nakon strašnog slučaja u Andraševcu gdje je šest korisnika stradalo u pomoćnom i ilegalnom objektu koji je izgorio do temelja.

Sanja Nazlić iz PU splitsko-dalmatinske potvrdila je da su dvije osobe preminule, a jedna osoba je prevezena u splitsku bolnicu jer se nagutala dima, piše Jutarnji list. Nije životno ugrožena.

Nazlić je u izjavi za Jutarnji list dodala kako ne raspolaže informacijom jesu li vlasnici Doma na mjestu događaja. Istaknula je da će policija prikupiti sve činjenice i postupati sukladno utvrđenom, a obavit će se obdukcija preminulih kako bi se utvrdio točan uzrok smrti.

Dom na ovoj adresi ima povijest s inspekcijom

Inače, dom na ovoj adresi relativno je poznat javnosti. Slobodna Dalmacija je prije dvije godine pisala o njima, a tada je dom nosio ime “Lazar”.

Afera je nastala kada vlasnici tadašnjeg Obiteljskog doma “Lazar” skrbnicima poslali poruku da zbog zatvaranja u roku od tri dana “dođu po svoje najmilije”.

Tadašnje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku tada je otkrilo da su na istoj adresi djelovali obiteljski domovi “Toleranca” i “Lazar” te da ne ispunjavaju minimalne uvjete za pružanje socijalnih usluga. Ukratko, radili su nelegalno.

Inspektori su čak četiri puta izlazili na teren, a sporni dom niti jednom nije imalo rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za pružanje socijalnih usluga.

Tada se “Lazar” zatvorio, a Jutarnji list piše kako današnji dom “Providence” pod novim imenom posluje na istoj adresi.

“Nemamo veze s prijašnjim domovima na ovoj adresi”

Pružatelj usluga tada je bila Hajdi Bellefant, a danas je to Anita Vrca. Nazvali smo Dom, a oni su nam kazali kako nemaju veze s prijašnjim obiteljskim domovima na toj adresi. Dom su uzeli u najam, a kažu da imaju sve dozvole za rad.

Potvrdili su nam da je požar izbio na prvom katu u jednoj sobi gdje su bile smještene dvije dementne štićenice te da je očevid i dalje u tijeku.

 

Copy link
Powered by Social Snap