Povratak verbalnog delikta? Za komentar na Facebooku dobio 700 kuna kazne!

Josip Mihaljević
19. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Policija tvrdi da nema razlike između vrijeđanja službenih osoba za vrijeme postupanja policije ili ako to napravite naknadno na društvenim mrežama. Za uvredljiv komentar, jedan je stanovnik Slavonskog Broda dobio 700 kuna kazne, a sve zbog toga jer je na Facebooku uvrijedio policajce.

Ilustracija: Pixabay

Umirovljenici, pazite što pišete na društvenim mrežama. Koliko god ogorčeni bili, uvrede, omalovažavanja i pogrdne riječi mogle bi vas ostaviti 700 kuna lakšima.

Kako piše portal ebrod.net, njihovi čitatelji su ostali bez 700, odnosno 400 kuna jer su na Facebooku komentirali rad policije. Tekst je obio o “učičnoj redukciji” i zapljeni droge, a komentatori su doista napisali uvredljiv sadržaj.

Policija prati komentare na Facebooku

Jedan je napisao “Neka mi protresu k***c i stave si ga u usta”, a drugi čitatelj je napisao “Ma de lešinari”.

“Otprilike mjesec dana nakon što sam postavio komentar policijski auto mi je došao pred kuću, pitao sam ih o čemu se radi, jedan policajac mi je pokazao isprintani papir na kojem je bio moj komentar. Rekli su mi da se moram javiti  u stanicu ako je moguće u toku dana. Ja sam odmah otišao I tamo su me dva policajca ispitala. Nisam dugo bio u stanici, duže sam čekao da me prime. Pitali su me zašto sam to napisao, kazali su mi da moraju napraviti izjavu i da navedem neki razlog zbog napisanog komentara. Izjasnio sam se zašto sam to napisao i pitao što slijedi dalje”, kazao je za ebrod.net jedan od okrivljenika.

Rekli su mu da će dobiti poziv na sud, a nakon mjesec dana je samo došla kazna. Nije išao na sud, nego je dobio prekršajni nalog i kaznu. Iako nije uvrijedio nikoga osobno, dobio je odgovor da je to uvreda policije i države.

Kazne do 750 kuna ili zatvor do 30 dana

Novinari ebroda su kontaktirali i tamošnju Policijsku upravu kako bi ih pitali u kojem slučaju policija reagira i na osnovu čega. Odgovorili su im ovako:

“Policija kao ovlašteni tužitelj temeljem članka 160. Prekršajnog zakona (NN 39/13), može pokrenuti prekršajni postupak protiv osoba koje ih vrijeđaju ili omalovažavaju, odnosno postupanje i rad prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe. Nema razlike između vrijeđanja ili omalovažavanja za vrijeme postupanja policije ili vrijeđanja i omalovažavanja naknadno neprimjerenim komentarima na društvenim mrežama. Nakon utvrđivanja podataka osobe, policija podnosi optužni prijedlog Općinskom sudu zbog počinjenog prekršajima iz čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Predviđena kazna za navedeni prekršaj je od 200 do 750 kuna ili kazna zatvora do 30 dana”, odgovorili su iz PU Brodsko-posavske.

Niti je ovo prvi slučaj kažnjavanja komentara na Facebooku, a vjerujemo kako neće biti ni posljednji. Ipak, sa svim ovim u vidu – možda je pametnije dva puta razmisliti prije nego objavite komentar. Poruka vam može biti jednako oštra i kritična ako iz nje izbacite psovke i uvrede, ali ćete se malo namučiti da argumentirate ono što ste htjeli poručiti.

Povratak verbalnog delikta? Za komentar na Facebooku dobio 700 kuna kazne!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap