Povratak u normalu: Poznati rokovi za dostavu potvrda o životu u susjednoj zemlji

Josip Mihaljević
14. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Brojne zemlje su uslijed pandemije odgađale, produljile rok ili suspendirale rok za dostavu famoznih potvrda o životu. HZMO je objavio da korisnici hrvatske mirovine s prebivalištem u Srbiji tiskanicu potvrde o životu moraju dostaviti do 31. srpnja 2020. godine.

hzmo

Foto: HZMO | Youtube screenshot

Krajem ožujka HZMO je korisnike hrvatske mirovine s prebivalištem u Srbiji obavijestio da im neće dostavljati tiskanice potvrda o životu u travnju kao što je običaj, a uzrok je naravno bila epidemija koronavirusa.

Sada se stvari ipak vraćaju u normalu, a korisnici hrvatske mirovine s prebivalištem u Srbiji su dobili novi rok za dostavu potvrda o životu. Tiskanice su poslali poštom 2. lipnja 2020. godine, a krajnji rok za dostavu je 31. srpnja 2020. godine.

“Obavještavamo korisnike hrvatske mirovine s prebivalištem u R Srbiji, koji su obvezni dostavljati potvrde o životu jer nisu obuhvaćeni elektroničkom razmjenom podataka potrebnih za redovitu isplatu mirovina, da je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje  tiskao potvrde o životu nakon što je dobio obavijest od nositelja mirovinskog osiguranja u R Srbiji (Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje – RF PIO) da su prestale izvanredne okolnosti prouzročene bolešću COVID-19.

 Tiskanice potvrda o životu, koje su otpremljene poštom 2. lipnja 2020., korisnici trebaju popunjene, potpisane i ovjerene dostaviti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje do 31. srpnja 2020.”, obavijestili su iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.
Desetak zemalja je također suspendiralo ili odgodilo rokove za dostavu potvrda o životu, a obavijesti o novim rokovima za druge države bi se mogli saznati jako brzo.